Business Internaţional

Băncile europene se pregătesc de furtună, în timp ce valurile coronacrizei le scufundă profiturile

Băncile europene se pregătesc de furtună, în timp ce...

Autor: Eduard Ivanovici

22.04.2020, 16:34 5689

Creditorii europeni, care se aflau într-o situaţie incomodă înainte să ia naştere pandemia de coronavirus, vor continua să ofere veşti proaste investitorilor în următoarele luni. În Germania, Deutsche Bank îşi pune creditele în strânsă legătură cu veniturile, iar Commerzbank au pus deoparte mai multe fonduri pentru vremuri tulburi. HSBC, cea mai mare bancă europeană după capitalizare, a anunţat că va face provizioane adiţionale, iar banca franceză BNP Paribas a declarat că numărul tranzacţiilor este în scădere, potrivit Bloomberg.

Băncile italiene se confruntă cu un număr tot mai mare de credite neperformante, după ani întregi de reechilibrare a economiei. La polul opus, managerii diviziilor de wealth management din Elveţia, precum UBS şi Credit Suisse, au declarat că veniturile vor înregistra creşteri în viitorul apropiat.

Valoarea de tranzacţionare a acţiunilor băncilor europene comparativ cu valoarea contabilă este la 50% faţă de băncile americane, atingând cel mai scăzut procent din 2012, când s-a atins nivelul record de 48%. În următoarele luni, băncile continentului vor raporta în detaliu impactul generat de perioada de izolare, în condiţiile în care durata crizei şi gradul de suport oferit de guvern vor rămâne în incertitudine.

Provizioanele pentru viitoarele credite neperformante vor reprezenta un punct major de interes după ce marii creditori din Statele Unite au pus deoparte câteva miliarde de dolari în primul trimestru al anului. Totodată, băncile europene vor continua să raporteze creşteri mici în ceea ce priveşte provizioanele pentru pierderi din împrumuturi, scrie Bloomberg, citând mai mulţi bancheri şi autorităţi de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO