Business Internaţional

Bancile europene sufera din cauza dezastrului din Statele Unite

18.09.2008, 15:46 15

Chiar daca majoritatea europenilor au privit de cele mai multe ori institutiile financiare de pe Wall Street cu un sentiment amestecat de veneratie, invidie si scepticism, bucuria rautacioasa care ar fi insotit colapsul gigantului Lehman Brothers in trecut a fost inlocuita acum de temerile tot mai mari privind viitorul pietei financiare europene si felul in care va fi ea afectata de dezastrul din Statele Unite, scrie International Herald Tribune.

Desi bancile din Europa au reusit sa faca fata crizei financiare mai bine decat gigantii de pe Wall Street, au suferit suficient pentru a-si da seama ca nu vor scapa prea devreme de probleme.

"Europenilor le place sa faca un pic haz de problemele sistemului financiar al SUA, insa nu exagereaza, deoarece atunci cand situatia devine cu adevarat serioasa, ne aflam cu totii in aceeasi barca", a afirmat Nicolas Veron, cercetator la Bruegel, un centru de cercetare din Bruxelles care analizeaza pozitia pe care o ocupa Europa in cadrul economiei globale.

O institutie financiara ca UBS, care in trecut era cunoscuta pentru virtutile conservatoare, a suferit pierderi de zeci de miliarde din cauza expunerii pe piata subprime din Statele Unite.

Actiunile UBS, companie cu sediul in ZŸrich, au scazut cu 14,5% pe 15 septembrie, cand Lehman a anuntat falimentul, ajungand aproape la un nivel record pentru ultimii 11 ani si sporind temerile ca institutia financiara ar putea inregistra pierderi si mai mari.

In acelasi timp, banca belgiana Dexia a anuntat ca detine obligatiuni fara acoperire ale Lehman Brothers in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro (709 mil. de dolari), putand sa apara si alte riscuri in perioada urmatoare.

Pe langa toate efectele negative pe care le-ar putea aduce cu sine falimentul Lehman Brothers si problemele cu care se confrunta Merrill Lynch, situatia grava din prezent reprezinta o confirmare a suspiciunilor pe care le-au avut

de-a lungul timpului multi europeni in ceea ce priveste evolutia institutiilor de pe Wall Street si influenta lor economica supradimensionata.

"Un numar de persoane ar putea folosi exemplul oferit de Wall Street pentru a demonstra faptul ca modelul american de capitalism nu functioneaza", a afirmat Charles Wyplosz, director al Centrului international de studii bancare si monetare din Geneva.

Chiar si in lumea bancara au existat diferente semnificative intre abordarea americanilor si cea preferata de europeni.

"Am auzit oameni care spuneau ca au prevazut ca o sa se intample asta, argumentand ca modelul european este mult mai bun", a afirmat Charles Wyplosz, care a adaugat insa ca nu este "asa de sigur de asta".

In Europa, bancherii si analistii au incercat sa calculeze efectele dezastrului asupra pietei financiare din aceasta parte a Atlanticului, in ziua in care Lehman Brothers a anuntat ca va cere protectia impotriva falimentului.

"Este foarte dificil de determinat care sunt efectele acestei crize", a declarat Pascal Decque, analist bancar al companiei Natixis in Paris. "Avem de-a face cu produse financiare extrem de complexe, iar costurile pierderii lor nu pot fi calculate imediat. Anumite banci incearca si in prezent sa afle care este balanta lor de venituri si cheltuieli", a adaugat Decque.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO