Business Internaţional

Băncile franceze vor fi printre cele mai afectate în cazul restructurării datoriilor Greciei

Autor: Anca Dumitrescu

18.04.2011, 21:54 37

Băncile franceze, printre cele mai expuse la problemelefinanciare ale Greciei, au înregistrat scăderi semnificative alecotaţiilor acţiunilor la bursa din Paris, din cauza zvonurilorlegate de restructurarea datoriilor elene, care ar fi o premierăpentru zona euro, transmite AFP.

"Teama nu este provocată atât derestructurare cât de precedentul care va fi creat în zona euro şide credinţa că va fi deschisă o cutie a Pandorei", a declaratPierre Flabbee, analist şef la Kleper Capital Market.

Opinia sa este împărtăşită şi deanalişti, care consideră că o astfel de restructurare va obligadeţinătorii de obligaţiuni elene să accepte pierderi legate deactive.

Restructurarea va marca un eşec alplanului european de salvare din primăvara anului 2010 şi vadeclanşa reacţii în lanţ, dificil de controlat, credanaliştii.

"Teama cea mai mare este deextinderea situaţiei în state aflate în dificultate, precum Irlandaşi Portugalia", a subliniat un manager de fonduri.

Restructurarea datoriilor, chiardacă dă o imagine proastă ţării respective, permite în schimbreducerea presiunilor fiscale asupra populaţiei şi poate serviscopurilor politice.

Marile bănci franceze deţindatorii elene de crica opt miliarde de euro, din care BNP Paribas4,5 miliarde euro, Societe Generale 2,7 miliarde euro şi CreditAgricole 500 milioane euro, dintr-un total de 340 miliarde deeuro.

Instituţiile financiare francezese află, alături de cele germane, printre principalii creditori aiGreciei, dar cu mult în urma Băncii Centrale Europene.

Băncile franceze au refuzat săcomenteze luni situaţia Greciei, dar cotaţiile acţiunilor lor auînregistrat între cele mai ample scăderi.

La ora transmiterii ştirii,acţiunile BNP Paribas erau în scădere 3,4%, Societe Generale cu4,2%, iar Credit Agricole cu 4,89%.

În Germania, acţiunile Commerzbankşi Deutsche Bank au pierdut 1,6%, respectiv 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO