Business Internaţional

Băncile germane trag clienţii de retail în nebunia dobânzilor negative

Băncile germane trag clienţii de retail în nebunia...

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2019, 00:04 1388

Un număr în creştere de bănci germane transferă dobânzile negative către clienţii de retail în condiţiile în care costurile generate de acestea au devenit prea mari, notează Bloomberg.

Berliner Volksbank, a doua mare cooperativă de credit a ţării, a început să aplice o dobândă de minus 0,5% pe depozitele ce depăşesc 100.000 de euro, iar mişcarea acesteia ar putea încuraja şi alte bănci să-i urmeze exemplu, atât Deutsche Bank, cât şi Commerzbank semnalând că analizează această idee.

„Lucrurile se schimbă în industrie şi ne aşteptăm la noi dobânzi negative, mai ales de când o mare cooperativă de credit a făcut acest pas“, a declarat Oliver Maier, din cadrul Verivox Finanzvergleich.

Băncile germane se opun de multă vreme trecerii poverii dobânzilor negative către clienţii de retail, temându-se că reputaţia lor ar avea de suferit, dar şi de retrageri masive. Totuşi, după cinci ani de dobânzi negative din partea Băncii Centrale Europene, băncile ţării, care se confruntă deja cu o profitabilitate modestă, nu mai găsesc alternative de a compensa costurile în creştere.

Cel puţin 34 de bănci germane au optat deja să tragă o parte din clienţii de retail în bătălia dobânzilor negative, potrivit furnizorului de date Biallo.de. Majoritatea însă sunt bănci mai mici, iar pragul se situează cu mult peste valoarea de 100.000 de euro stabilită de Berliner Volksbank. Multe au trecut mai departe costurile către clienţi corporate şi avuţi pe o anumită perioadă de timp.

Dobânda de politică costă băncile germane 2,4 miliarde de euro pe an. Luna trecută, BCE a redus dobânda de depozit la minus 0,5% de la minus 0,4%.

Deutsche Skatbank, care a impus aceeaşi dobândă de minus 0,5% pe conturile mai mari de 100.000 de euro, a declarat că „nu mai este economic justificabil“ să continue să suporte în întregime dobânda negativă a BCE.

Unele dintre cele mai mari bănci ale Germaniei, care au refuzat până acum să-şi implice clienţii, au semnalat la rândul lor necesitatea de a acţiona.

Cetăţenii germani economisesc mult mai mult din veniturile disponibile decât majoritatea altor europeni şi din acest motiv impactul general a unor astfel de decizii ar putea fi mai puternic. Rata de economisire a Germaniei se situa la aproximativ 10% în 2017, aproape dublul mediei zonei euro, potrivit Deutsche Bank. În medie, nemţii deţineau peste 40% din active financiare sub formă de depozite bancare în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO