Business Internaţional

Băncile greceşti au nevoie de 14 miliarde de euro pentru a putea supravieţui unei noi crize

Băncile greceşti au nevoie de 14 miliarde de euro...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.11.2015, 11:46 339

Piraeus Bank, Alpha Bank, Eurobank şi National Bank of Greece, cele mai mari bănci greceşti, au nevoie de capital suplimentar de 14,4 miliarde de euro pentru a rezista unei eventuale crize, arată rezultatele testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană.

Aceste bănci, toate cu operaţiuni şi în România, s-au confruntat cu pierderi grele în vara acestui an, când criza politică de la Atena ameninţa să împingă ţara afară din zona euro şi în colaps economic. National Bank of Greece este prezentă pe piaţa românească prin Banca Românească, iar Eurobank prin Bancpost.

Testele BCE sunt un pas important în stabilirea resurselor de care sistemul bancar grecesc are nevoie pentru a se stabiliza, scrie The New York Times.

Una dintre cele mai mari probleme ale băncilor elene este numărul mare de credite acordate firmelor şi populaţiei care nu sunt sau nu pot fi rambursate. Ponderea în total a creditelor cu risc de neplată este de 50%.

Suma de 14,4 miliarde de euro reprezintă finanţarea de care cele patru bănci au nevoie pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante şi pentru a deveni din nou funcţionale la capacitate normală.

Fără bănci sănătoase care să furnizeze lichiditate economiei, Grecia are puţine şanse să revină la creştere economică.

Deşi mare, cifra anunţată de BCE este mai mică decât sumele vehiculate de unii experţi, ceea ce înseamnă o probabilitate mai redusă ca băncile să-şi acopere deficitul de capital cu depozitele clienţilor. În schimb, banii vor veni cel mai probabil de la investitorii băncilor şi din pachetul de bailout acordat Greciei de creditorii internaţionali.

Bănci greceşti au termen până pe 6 noiembrie să anunţe cum vor strânge banii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO