Business Internaţional

Bancile irlandeze au nevoie de 32 mld. €

31.03.2010, 23:09 25

Bancile din Irlanda au nevoie de suplimentarea capitalului cu untotal de 32 de miliarde de euro din cauza "deciziilor de creditrespingatoare" luate de institutii care au adus sistemul financiarla marginea colapsului.
Necesarul de capital suplimentar a fost anuntat dupa ce AgentiaNationala de Administrare a Activelor (NAMA) a aratat ca va aplicaun discount mediu de 47% pe primul bloc de credite pe care ilcumpara de la banci in cadrul planului de salvare a sistemuluifinanciar, care include degrevarea institutiilor bancare decreditele neperformante.
Banca centrala a stabilit noi niveluri minime necesare de capitalpentru Allied Irish Banks si Bank of Ireland si le-a acordat untermen de 30 de zile pentru a transmite autoritatilor un plan princare intentioneaza sa stranga fondurile necesare.
"Cele mai mari temeri ale noastre au fost depasite. Bancileirlandeze au luat decizii respingatoare de credit care vor costascump contribuabilul in urmatorii ani", a declarat ministrulirlandez al finantelor, Brian Lenihan, adresandu-se parlamentuluide la Dublin.
Agentia guvernamentala are ca scop "curatarea" sistemului bancar deasa-numitele active toxice, consecinte ale prabusirii pieteiimobiliare si ale celei mai severe recesiuni prin care a trecutvreodata Irlanda. In total, institutia va cumpara portofolii decredite in valoare de 80 de miliarde de euro, adica aproximativ 50%din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO