Business Internaţional

Băncile mari către companiile Americii: Nu mai vrem cash-ul vostru

Băncile mari către companiile Americii: Nu mai vrem...

Autor: CătăIina Apostoiu

20.10.2015, 00:03 4815
Din cauza dobânzilor prea scăzute, care le erodează profiturile, băncile consi­deră depozitele mari prea costisitoare, scrie The Wall Street Journal.

Băncile americane au în faţă o nouă ameninţare, surprinzătoare, la adresa sănătăţii lor financiare: depozitele mari de cash.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a redus depozitele nedorite cu peste 150 mi­liarde de dolari în acest an, în parte prin impunerea de comisioane. Şi alte bănci mari au luat decizii similare, evidenţiind un conflict din ce în ce mai intens care are în centru lichidităţile.

Multe companii dispun de sume importante, însă oportunităţile de a investi aceşti bani sunt reduse. Băncile nu vor anumite tipuri de cash, con­siderându-le prea costisitoare, iar unele dintre ele impun comisioane după ce exercită presiuni asupra clienţilor să-şi mute sumele respective. Acţiunile băncilor sunt motivate de nivelul extrem de scăzut al dobânzilor şi de re­glementările adoptate de la declanşarea crizei financiare, reglementări menite să protejeze băncile de problemele legate de finanţare.

Comisioanele introduse de bănci vizează în principal sumele mari considerate riscante de către autorităţi pentru că probabilitatea retragerii lor în vremuri de criză este foarte ridicată.

Reglementările introduse după criză cer băncilor să deţină rezerve de până la 40% pentru anumite depozite corporate şi de până la 100% pentru anumite depozite constituite de fonduri de hedging.

Noua tendinţă survine în condiţiile în care pieţele din întreaga lume abundă în lichiditate, reflectând ratele fragile de creştere economică şi nivelul scăzut al ratelor dobânzii, ce limitează investiţiile.

Depozitele locale deţinute de băncile americane au atins 10,59 mii de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, în creştere cu 38% faţă de acum cinci ani.

Jerome Schneider, director la Pacific Investment Management din SUA, spune că el şi clienţii săi au luat în ultima vreme în calcul alternative la depozite, cum ar fi investiţii în creştere în titluri de trezorerie americane sau fonduri de obligaţiuni pe perioade foarte scurte.

Puţine bănci dezvăluie nivelul depozitelor “non-operaţionale”. Potrivit analiştilor Credit Suisse Group, cele mai mari patru bănci americane după active deţineau în august depozite ce necesită cele mai ridicate niveluri de rezerve în valoare de aproximativ 650 miliarde de dolari.

Băncile au dificultăţi în a genera randamente pentru investitori pe fondul ratelor scăzute ale dobânzii. Unii analişti au anticipat că ratele vor fi majorate, întărind profiturile băncilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Încetinirea economiei chineze iI recesiunile din mai multe ţări emergente au dus la reducerea estimărilor privitoare la o decizie de majorare a ratelor dobânzii de către banca centrală americană în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO