Business Internaţional

Băncile preiau conducerea: Olandezii de la ING dezvoltă noi tehnologii pe baza blockchain-ului

Băncile preiau conducerea: Olandezii de la ING dezvoltă...

Autor: Alex Ciutacu

30.04.2018, 15:17 1718

ING a adoptat tehnologia blockchain şi dezvoltă noi proiecte pentru a inova operaţiunile bancare, potrivit CoinDesk.

În timp ce multe bănci şi companii aşteaptă ca inovaţia blockchain să vină dinspre start-up-urile din domeniu, olandezii de la ING au decis să ia problema în propriile mâini încă din noiembrie 2017.

În toamnă, ING a modificat un segment al criptografiei, cunoscut ca „Dovezi cu Zero Cunoştinţe” ( lb.eng: Zero Knowledge Proofs). Practic, este o metodă care îţi permite să îi demonstrezi cuiva că ai o informaţie, fără a-i spune informaţia.

Această metodă este promiţătoare pentru instituţiile financiare, care au fost intrigate de posibilitatea de a împărtăşi informaţii cu alte instituţii, fără a scoate la iveală prea multe date în faţa competitorilor.

ING a lansat o nouă versiune, „zero-knowledge range proofs”, care poate demonstra că un număr este cuprins într-o anumită serie, fără a scoate la iveală despre ce număr este vorba. Aceasta a fost o îmbunătăţire la sistemul anterior deoarece utilizează mai puţină putere computerizată, adică funcţionează la o viteză mai mare.

De exemplu, tehnologia poate fi utilizată pentru a demonstra că un client are salariul cuprins în intervalul necesar pentru o ipotecă sau un credit, fără a scoate la iveală care este de fapt salariul clientului, a spus Mariana Gomez de la Villa, care conduce la nivel global programul blockchain în cadrul ING.

„Poate fi folosit pentru a proteja valoarea unei tranzacţii, dar în acelaşi timp ne permite să confirmăm că sunt destui bani în contul clientului pentru a încheia tranzacţia”, spune de la Villa.

În continuare, ING adaugă o nouă tehnologie, cunoscută drept „Setarea calităţii de membru cu zero cunoştinţe”.

ING plănuieşte să ia conceptul dezvoltat pentru cifre şi să îl aplice pe alte tipuri de date.

„De exemplu, poţi valida faptul că cineva locuieşte într-o ţară membră a Uniunii Europene, fără să ştii despre ce ţară e vorba”, spune Gomez de la Villa.

De la Villa susţine că CEO-ul ING, Ralph Hamers şi board-ul companiei sunt mulţumiţi şi interesaţi de progresele echipei blockchain. „Cred că suntem foarte susţinuţi pe plan intern de către organizaţie”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO