Business Internaţional

Bancile rusesti incep sa resimta din plin efectele incetinirii economice

23.11.2008, 17:00 17

Bancile de investitii din Rusia au inceput sa-si reduca numarul locurilor de munca in conditiile in care criza ce ia amploare risca sa puna capat boomului economic inregistrat de tara in ultimii 10 ani, boom ce a facut din Moscova un punct de atractie pentru bancherii si traderii aflati in cautare de salarii de ordinul milioanelor de dolari, scrie International Herald Tribune.

Criza a redus increderea investitorilor in Rusia in contextul in care au reaparut temerile privitoare la stabilitatea economica in urma scaderii preturilor la petrol si alte resurse naturale si a cresterii finantarii contractate de companii. Pietele de actiuni si obligatiuni au inceput sa scada.
Bancile ruse, care s-au extins rapid in ultimul deceniu, se confrunta cu o scadere a veniturilor din tranzactii, operatiuni bancare de investitii si administrare de active, iar primele sunt reduse, spun bancherii. Renaissance Group, care detine o importanta banca de investitii, ar putea renunta la un sfert din angajati, conform unei surse familiare cu situatia. Troika Dialog, o alta banca de investitii importanta, ar putea elimina sute de locuri de munca, a declarat o persoana familiara cu situatia neautorizata sa faca acest aspect public.
Oleg Galkin din cadrul Uralsib Financial din Moscova, a declarat: "Cea mai buna prima pe care o poti avea in Moscova in prezent este sa ai un loc de munca". Bancherii spun ca piata se va schimba probabil in conditiile in care banci de stat ca VEB si unele banci straine si-au intensificat operatiunile de investitii aici.
Cresterea puternica a economiei ruse, unde Produsul Intern Brut a urcat pana la 1.300 de miliarde de dolari anul trecut de la mai putin de 200 miliarde de dolari in 1999, a alimentat un val de emisiuni de actiuni si obligatiuni, bancherii din Moscova inregistrand castiguri similare cu cele ale bancherilor din Londra sau de pe Wall Street.
Sentimentul de euforie este acum inlocuit de unul de teama, dupa ce criza l-a impins chiar si pe Oleg Deripaska sa apeleze la ajutorul statului. In mai, revista Forbes il plasa pe prima pozitie in topul celor mai bogati rusi, cu o avere de 28,6 miliarde de dolari.
"Firmele de brokeraj nu mai au profit, iar oamenii isi pierd locurile de munca," a declarat un trader din cadrul unei importante banci de investitii din Moscova. "Nu ma intrebati de prime. Oamenii se bucura sa aiba un loc de munca".
Multi bancheri au parasit Rusia in 1998 promitand sa nu se mai intoarca dupa ce guvernul a intrat in incapacitate de plata a datoriei de 40 de miliarde de dolari, generand un val de volatilitate in urma caruia bancile au pierdut miliarde de dolari. Bancherii s-au intors, insa, cand economia a inceput sa creasca puternic, atrasi de comisioanele consistente si de valul de fuziuni.
Bancherii au acum in fata piete anemice, o criza de credit si perspectiva unei ierni cu un volum scazut de noi emisiuni.
"Oamenii se asteapta ca primele sa le fie afectate dramatic si se gandesc sa-si schimbe locul de munca", declara Iuri Rubinovich, managing partner in cadrul Inter-Capital, o firma de recrutare. "Oamenii au primit salarii fara precedent in Moscova in ultimii opt ani. Aceasta situatie a luat sfarsit insa, din pacate".
Unele banci internationale au facut mai multe disponibilizari in Rusia, partial ca rezultat al disponibilizarilor globale, insa unele nu au decis inca sa-si reduca personalul de aici. Unele fac chiar angajari. Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS au eliminat fiecare cateva locuri de munca din Moscova, au declarat bancherii informati in legatura cu aceste reduceri.
In acelasi timp, banca centrala a anuntat recent ca a extins banda de variatie prin care controleaza rata de schimb a rublei. Noua banda este menita sa "creeze conditiile sporirii flexibilitatii ratei de schimb", a anuntat banca centrala. Anterior, presedintele bancii centrale declarase in cadrul unei conferinte de presa ca rubla are "o tendinta de depreciere"..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO