Business Internaţional

Băncile şi asigurătorii germani vor participa cu 3,2 miliarde euro la salvarea Greciei

Băncile şi asigurătorii germani vor participa cu 3,2 miliarde euro la salvarea Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2011, 17:48 185

Instituţiile financiare germane au acceptat să contribuie cu 3,2miliarde de euro la salvarea Greciei, stat care are nevoie definanţare externă pentru a evita falimentul, potrivit Reuters.

"Contribuţia priveşte datorii de două miliarde de euro scadentepână în 2014. La acestea se adaugă datorii de 1,2 miliarde de eurodeţinute de băncile germane speciale care gestionează activetoxice", a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble,adăugând că aceste datorii vor fi rostogolite.

El a menţionat că 55% din obligaţiunile greceşti deţinute deinstituţiile germane vor ajunge la scadenţă după 2020.

Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, acompletat că acordul convenit cu băncile şi asigurătorii germaniare la bază o propunere făcută de instituţiile financiarefranceze.

Creditorii germani şi francezi sunt cei mai mari deţinătoristrăini de obligaţiuni elene. Implicarea creditorilor privaţi însalvarea Greciei este considerată crucială pentru stabilirea unuial doilea pachet de susţinere pentru statul grec.

Planul francez prevede că băncile vor rostogoli 70% dinobligaţiunile elene scadente din iulie 2011 până în iunie 2014. Dincantitatea rostogolită, două treimi vor fi reinvestite în noidatorii greceşti cu scadenţa la 30 de ani. Ce rămâne va fi investitîntr-un fond separat de garanţie, constituit din obligaţiuni cu uncupon zero, cu rating maxim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO