Business Internaţional

Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei, conform noului acord

 Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei, conform noului acord

Autor: Ioana Bojan

21.02.2012, 09:01 937

Acordul negociat între Grecia şi băncile sale prevede o reducere de 53,5 la sută din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau, ceea ce înseamnă ştergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunţă marţi un comunicat al comitetului creditorilor privaţi ai Greciei, relatează AFP.

La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privaţi au acceptat să-şi mărească participarea la cel de-al doilea plan de susţinere a Greciei, în condiţiile în care reducerea prevăzută iniţial era de 50 la sută. Pierderile reale din conturile creditorilor privaţi vor fi de peste 70 la sută.

Mai precis, pentru fiecare obligaţiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5 la sută din valoarea iniţială, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la sută, în timp ce 53,5 la sută din obligaţiunile iniţiale se va pierde.

Creditorilor privaţi li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al căror randament va fi indexat cu creşterea Greciei, ceea ce le va oferi o creştere a veniturilor dacă economia elenă se va redresa mai repede decât este prevăzut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat însă că documentul finalizat marţi dimineaţă trebuie supus aprobării tuturor membrilor săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO