Business Internaţional

Banco Santander, castigatoare din criza globala

03.10.2008, 16:44 102

Banca spaniola, candva regionala, a urcat pe una din primele pozitii din industria financiara europeana prin intermediul unor operatiuni traditionale de creditare si achizitii inteligente, conform Spiegel Online.

In conditiile in care institutiile financiare din intreaga lume se lupta sa supravietuiasca, Banco Santander, in prezent cea mai mare banca din zona euro din punct de vedere al valorii de piata, apare drept una din putinele castigatoare in criza economica globala. Fara nici un fel de expunere fata de active subprime americane, cu un business diversificat extins atat in Europa, cat si in America, si rezerve de capital estimate la 68 miliarde de dolari, banca, cu sediul in portul Santander de pe coasta nordica a Spaniei, isi devanseaza rivalele cu probleme.
Soliditatea Santander a fost evidenta in ultimele luni in conditiile in care a inghitit active cu probleme din intreaga Europa. Cand Marea Britanie a nationalizat creditorul ipotecar Bradford & Bingley pe 29 septembrie, banca spaniola a cazut rapid de acord sa plateasca 1,9 mld. $ pentru unitatile de retail ale acestuia si mai important pentru preluarea controlului asupra depozitelor in valoare de 37,4 mld. $ ale acestuia.
Miscarea legata de Bradford & Bingley a venit la numai cateva zile dupa ce Santander a incheiat achizitia in valoare de 2,24 mld. dolari a creditorului britanic Alliance & Leicester. In urma acestei achizitii si a preluarii Abbey National din Marea Britanie incheiata la un pret de 16,4 miliarde de dolari, Santander va detine 13% din piata britanica de creditare. Seria de achizitii nu s-a incheiat poate: banca a lansat o oferta preliminara pentru Deutsche Postbank, dar refuza sa comenteze cu privire la un potential acord.
In mod destul de ciudat, Santander datoreaza ascensiunea sa in parte limitelor mai stricte instituite de banca centrala spaniola asupra investitiilor structurate. Neputandu-se implica pe segmentul activelor securitizate, Santander a scapat de cele mai grave efecte ale crizei subprime. In schimb, banca s-a concentrat pe retail banking, care in prezent genereaza 85% din castiguri. In acelasi timp, banca s-a diversificat in mod agresiv dincolo de baza locala, concentrandu-si atentia in special asupra Americii Latine cu un ritm rapid de dezvoltare. Conform estimarilor Credit Suisse, operatiunile din Mexic pana in Brazilia sunt asteptate sa aduca o treime din profitul estimat pe 2008, de 14,6 miliarde de dolari.
"Suntem excelent pozitionati comparativ cu rivalele noastre", le-a spus presedintele bancii Emilio Botin actionarilor in timpul unei intruniri din 22 septembrie in care s-a aprobat tranzactia cu Alliance & Leicester.
Actiunile bancilor europene au scazut cu 38% in acest an, insa Santander a avut o scadere mai redusa, de 29%.
Noul statut de star castigat de Santander reprezinta o schimbare dramatica pentru o companie care pana la mijlocul anilor '80 a fost un jucator regional dintr-una din cel mai putin dezvoltate economii din Europa. O mare parte a succesului actual al bancii poate fi pus pe seama lui Botin, care a inceput sa faca achizitii la scurt timp dupa ce a preluat conducerea in 1986. Fuziunea cu Banco Central Hispano din 1999 a transformat Santander in cel mai mare jucator din Spania, iar achizitia Abbey National a propulsat-o in randul celor mai importante banci europene. "Santander a achizitionat intotdeauna active care ii completeaza businessurile existente," spune analistul Antonio Ramirez din cadrul Keefe, Bruyette & Woods.
Strategia prudenta urmata de banca explica de ce Santander a fost principala beneficiara a achizitiei in valoare de 110 miliarde de dolari si divizarii gigantului financiar olandez ABN Amro. Banca si-a unit fortele cu Royal Bank of Scotland si Fortis anul trecut pentru a achizitiona ABN, insa partenerii sai intampina dificultati. Pe 29 septembrie, autoritatile olandeze, belgiene si luxemburgheze au fost obligate sa salveze Fortis, iar RBS ramane intr-o situatie confuza, pretul actiunilor sale scazand cu 59% de la inceputul acestui an.
Spre deosebire, Santander a iesit curata din tranzactia cu ABN. Prin preluarea subsidiarei braziliene Banco Real a ABN in schimbul a 17,2 miliarde de dolari, aceasta si-a dublat prezenta pe aceasta piata cu un ritm rapid de crestere. Analistii sunt de parere ca divizia braziliana extinsa a Santander ar putea reprezenta o treime din profiturile nete pana in 2010, comparativ cu 9,5% in prezent, ceea ce ar contribui la intarirea pozitiei de cea mai mare banca din America Latina a Santander.
De la inceput, Botin a abordat in mod diferit tranzactia cu ABN. Tipic miscarilor inteligente care-i caracterizeaza stilul de leadership, acesta a vandut subsidiara italiana Banca Antonveneta a ABN catre banca rivala locala Banca Monte dei Paschi di Siena in schimbul a 12,6 miliarde de dolari in noiembrie 2007.
Bineinteles, Santander nu a evitat in totalitate problemele care afecteaza pietele financiare. Declinul sectorului britanic si spaniol de real estate afecteaza in mod deosebit banca spaniola. Trei sferturi din volumul creditelor sale au legatura cu cele doua piete, iar creditele neperformante aproape s-au dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO