Business Internaţional

Banii curg gârlă în Ungaria înainte de cele mai dificile alegeri ale lui Orban

Banii curg gârlă în Ungaria înainte de cele mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2022, 00:05 2708

Pensii suplimentare şi scutiri de impozite în valoare de 5 miliarde de euro acordate de guvernul Ungariei înainte de alegeri riscă să alimenteze inflaţia şi să erodeze balanţa comercială, scrie Financial Times, care citează avertismentele econo­miştilor.

Guvernul conservator al Ungariei majorează o serie de cheltuieli preelectorale, plătind ieri cel mai mare supliment de pensie la nivel naţional şi oferind familiilor reduceri mari de impozite. Măsurile fac parte dintr-un pachet mai mare de transferuri sociale şi reduceri de taxe în valoare de peste 5 miliarde de euro despre care banca centrală a Ungariei şi unii economişti au spus că ar putea alimenta inflaţia, deja uriaşă, ar putea iniţia o creştere doar pe termen scurt a consumului şi ar afecta balanţa comercială externă a ţării prin declanşarea unui aflux de importuri.

Ploaia de bani vine înainte de alegerile generale din aprilie, care se anunţă a fi cele mai dure de când premierul Viktor Orban a preluat mandatul în 2010. Şase partide de opoziţie au format o alianţă în încercarea de a-l da jos de la putere pe Orban.

Majoritatea sondajelor arată că partidul populist de dreapta al premierului, Fidesz, are un avans minim, cu mulţi alegători încă indecişi. Orban şi-a mai condus ţara prin ape învolburate din punctul de vedere financiar. A impins Ungaria departe de pragul incapacităţii de plată, unde ajunsese în urma crizei financiare din 2008, prin măsuri dure, cum ar fi renaţionalizarea majorităţii fondurilor de pensii private şi taxe suplimentare pentru bănci, companii mari din energie, retail şi tele­comunicaţii - cele mai multe străine.

Însă guvernul său a majorat cheltuielile în ultimii ani. Deficitul bugetar al ţării a crescut la 8,1% din PIB în 2020, odată cu răspândirea pandemiei de Covid-19. Guvernul a luat în considerare un deficit de 7,5% pentru 2021 în planurile sale de cheltuieli şi prognozează un deficit de 5,9% în 2022.

Cheltuielile suplimentare anunţate de la publicarea bugetului pentru 2022 în vara trecută au inclus bonusuri la pensie de 550 de milioane de euro acordate în noiembrie pentru a reflecta creşterea economică şi inflaţia mai ridicate.  Alte măsuri au inclus o creştere anuală mai mare dec‚t cea aşteptată a plăţilor pensiilor din ianuarie, la un cost anual total de 550 de milioane de euro, şi un bonus suplimentar de 1 miliard de euro în februarie.

Într-un videoclip postat luni pe pagina de Facebook a lui Orban, în care premierul a prezentat creşterea pensiei din casa unui bătrân din Budapesta, el a spus că reintroduce un bonus care a fost abandonat în 2009 de guvernul socialist de atunci în plină criza financiară. „În afară de faptul că banii fac diferenţa, au şi gustul satisfacţiei, nu-i aşa?“ a comentat Orban. „Ei i-au luat, noi vi-i dăm înapoi.“

Între timp, familiile cu copii vor beneficia de o reducere a impozitului pe venitul personal în valoare totală de 1,7 miliarde de euro; membrii forţelor armate vor primi o plată suplimentară pe şase luni la un cost de 500 de milioane de euro; iar salariaţii cu v‚rsta sub 25 de ani nu vor mai plăti deloc impozit pe venitul personal „ o mişcare pe care ministerul de finanţe se aşteaptă să coste anual 400 de milioane de euro.

În noiembrie anul trecut, ministerul de finanţe a anunţat şi o reducere de aproximativ 2 miliarde de euro a contribuţiilor la asigurările sociale şi a altor taxe. Noile tarife au intrat în vigoare anul acesta.

„Imaginea totală arată o gaură fiscală foarte mare care va trebui finanţată cumva“, a spus Andras Farkas, un consultant independent pentru pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO