Business Internaţional

Banii de la Banca Mondiala sunt buni sau rai?

29.12.2001, 00:00 24



Romanii au traversat ultimii zece ani de tranzitie economica cu urechile ciulite la cele mai neansemnate cuvinte pe care au binevoit sa le adreseze prin media oficialii Bancii Mondiale.

Un zambet sau o grimasa din partea responsabililor BM pentru Romania au fost considerate verdicte privind starea economica a tarii.

Probabil ca ceea ce este neclar este faptul ca ne putem considera independenti financiari in momentul in care nu va mai exista nici un raport de analiza din partea BM care sa priveasca tara noastra.

De ce? Pentru ca atunci cand o tara este capabila sa isi asigure resursele financiare proprii, ea nu mai intra in atentia Bancii Mondiale.

Retragerea bancii dintr-o tara este pentru aceasta probabil cel mai categoric verdict de stabilitate financiara si dezvoltare economica.

Exista aproximativ 20 de tari care in trecut s-au imprumutat de la Banca Mondiala si care, in prezent, se descurca fara ajutorul acestei institutii.

Un exemplu in acest sens este Japonia, care in anii '50-'70 a primit imprumuturi substantiale si care in prezent este, ea insasi, una dintre cele mai importante surse de capital ale bancii.

De fapt, de unde a pornit ideea acestui colos care a acorda in prezent impumuturi de 15 miliarde de $ pe an si are un capital social de peste 170 de miliarde $?

Banca Mondiala poate fi considerata sora geamana a Fondului Monetar International din punct de vedere al datei nasterii, dar diferita din punct de vedere al filozofiei de functionare.

Concomitent cu deciza din 1944, de la Bretton Woods, de infiintare a Fondului Monetar International, s-a decis si crearea unei banci internationale care sa se axeze pe finantarea si reconstructia economiilor europene slabite in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Initial numita BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare), Banca Mondiala are ca scop declarat promovarea progresului economic in tarile in curs de dezvoltare prin cresterea productivitatii muncii.

Banca a fost gandita ca un complement al FMI, fond care practic acopera prin banii sai "gaurile" din bugetele statelor in dificultate, iar activitatea sa a fost orientata in principal spre investitii directe si de durata.

Activitatile Bancii Mondiale si FMI intr-o tara se completeaza reciproc, multe din deciziile de finantare ale bancii fiind luate pe baza rapoartelor prezentate de Fond.

Mai mult, pentru ca o tara sa fie componenta a Bancii Mondiale, ea trebuie sa fie intai admisa in FMI. In principiu, banca ofera valuta necesara dezvoltarii unui proiect numai daca tara destinatara demonstreaza ca poate sustine o parte din cheltuielile proiectului.

Dupa 20 de ani de pionierat in care banii bancii au fost destinati aprovizionarilor cu energie electrica si consolidarii infrastructurilor, venirea la conducerea Bancii a lui Robert McNamara, fost secretar al Apararii SUA, a adus o schimbare radicala a politicii de investitii.

Exponent al "remuscarilor" vestice coloniale, Mc Namara a vazut pentru prima data ca drumurile netede si cladirile moderne nu ajuta cu nimic tari, in special africane, ale caror locuitori traiesc sub limita saraciei.

Ca rezultat al noii orientari, cea mai mare parte a imprumuturilor bancii au fost de atunci acordate proiectelor din agricultura si dezvoltare rurala. Presedintia lui Mc Namara a adus si cresterea valorii imprumuturilor de la 2 miliarde de $, in 1970, la peste 11 miliarde de lei in 1980.

Imaginea de credibilitate a bancii a fost sustinuta, in cei 56 de ani de existenta,

de doua prevederi cheie din statutul de functionare: fiecare tara membra este obligata sa participe la majorarea capitalului social al bancii, iar imprumuturile restante nu pot depasi ca valoare capitalul subscris plus rezervele.

Pana acum, toate imprumuturile Bancii Mondiale au fost acordate guvernelor sau institutiilor care prezinta garantii guvernamentale, ceea ce a declansat pemanent critici, prin care se solicita extirparea politicului din activitatea bancii si acordarea de imprumuturi direct sectorului privat.

Banca Mondiala trebuie sa castige deci, in viitor, poate cel mai important pariu din existenta ei: incheierea ultimelor socoteli cu guvernele si implicarea directa in viata investitorilor privati.

Aceasta modificare a statutului a fost deja solicitata de SUA, dar a fost respinsa de celelalte tari membre importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO