Business Internaţional

Banii din fotbal se întorc în imobiliare: Mai mulţi foşti sau actuali sportivi investesc în afaceri imobiliare şi fac achiziţii importante în acest sector

Banii din fotbal se întorc în imobiliare: Mai mulţi...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

20.12.2019, 18:22 4154

Cu banii din fotbal, mai mulţi foşti sau actuali sportivi investesc în afaceri imobiliare şi fac achiziţii importante în acest sector, de la hoteluri la ansambluri rezidenţiale de lux, iar experţii în domeniu spun că investiţiile de acest fel sunt uşor de înţeles şi pot genera randamente ridicate.

Afacerile imobiliare sunt susţinute de tradiţie, iar investiţiile în această zonă par a fi printre cele mai profitabile business-uri de pe piaţă, Bucureştiul fiind chiar una dintre cele mai atractive zone pentru sportivii români care investesc în acest fel.

Cosmin Olăriu, antrenorul echipei chineze de fotbal Jiangsu Suning, împreună cu o parteneră a sa de afaceri, deţin, din 2016, compania Izolatorul SA, cu 50% din acţiuni fiecare. Ei vor să demoloze clădirile firmei, care sunt situate în spatele mall-ului Veranda (Obor), pentru a construi pe acele terenuri un asamblu rezidenţial.

Olăriu a declarat, pentru MEDIAFAX, că o investiţie reprezintă o oportunitate, însă, ca în orice afacere, nu există siguranţă în totalitate.

“O investiţie depinde de situaţie, de conjunctură, de ceea ce se întâmplă în acel moment. Când investeşti, apare o oportunitate, dar nu există vreo afacere în care ai siguranţă 100%”, a afirmat antrenorul echipei Jiangsu Suning.

Totodată, Ciprian Marica, fostul atacant al naţionalei de fotbal şi, în prezent, principalul finanţator al echipei de fotbal Farul Constanţa, a demarat, împreună cu un partener de afaceri, consolidarea blocului „Volga“ de la intersecţia Căii Dorobanţilor cu bulevardul Iancu de Hunedoara, dar şi a clădirii de birouri de lângă acesta unde are sediul Fundaţia Ciprian Marica şi compania de construcţii Hidroconstrucţia.

„Clădirea unde în prezent sunt birourile Hidroconstrucţia şi ale Fundaţiei Ciprian Marica va fi modernizată. În ceea ce priveşte clădirea de pe colţ, în prezent aceasta a fost securizată pentru a nu-i pune în pericol pe trecători, având în vedere că este o clădire veche. Vrem să realizăm un proiect unitar acolo care să includă birouri şi un hotel în clădirea de pe colţ. Momentan analizăm mai multe soluţii“, a spus Ciprian Marica, pentru Ziarul Financiar, în luna septembrie a acestui an.

Conform datelor din piaţă, clădirea de birouri va fi modernizată şi închiriată ulterior, iar la parterul acesteia vor exista spaţii comerciale.

O altă figură reprezentativă pentru sportul naţional, Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, care a fost şi deputat din partea Partidului România Mare (PRM) în perioada 2000-2008, se înscrie şi el în marea ligă a imobiliarelor, cu un ansamblu rezidenţial de lux în zona Pipera.

Complexul rezidenţial de lux “Stejarii”, a omului de afaceri Ion Ţiriac, este un proiect care oferă în portofoliul său 285 apartamente de lux de închiait în nordul Bucureştiului, în zona Pădurii Băneasa şi a ajuns la o investiţie de 200 milioane de euro.

La început, Ţiriac a comercializat o mică parte din locuinţele de lux încă din timpul construcţiei, printre primii cumpărători numărându-se şi fotbalistul Cristian Chivu, însă după finalizarea lucrărilor complexului şi-a orientat afacerea exclusiv către închiriere. Chiriile practicate la complexul Stejarii pornesc de la 1.000 de euro/lună pentru un apartament cu două camere şi ajung la 6-7.000 de euro pentru penthouse-uri.

Cristian Moga, şeful departmentului de cercetare al firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sportivii îşi deschid portofelele pentru a investi în imobiliare pentru că acestea sunt afaceri profitabile, care pot aduce un randament generos. “Principalele motive pentru care foşti sau actuali sportivi aleg să îşi direcţioneze o parte din lichidităţi în plasamente imobiliare sunt legate de faptul că acestea reprezintă o investiţie palpabilă, care poate genera un randament ridicat, semnificativ peste nivelul dobânzilor bancare, putând oferi totodată şi un beneficiu mai greu de cuantificat, care ţine de asocierea imaginii cu proprietăţi de referinţă pentru comunitatea din care aceştia fac parte. Spre deosebire de bursă sau fonduri mutuale, mecanismele pieţei imobiliare sunt destul de uşor de înţeles, fie că vorbim de achiziţia unor apartamente în vederea închirierii sau de dezvoltarea unui bloc pentru vânzare. Totuşi, de la un anumit nivel, şi investiţiile imobiliare necesită un nivel ridicat de expertiză, astfel că marile proiecte sunt, de cele mai multe ori, realizate de companii specializate”, a spus Moga.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO