Business Internaţional

Banii mai presus de orice: Turcia şi Israel uită de conflicte când e vorba de afaceri

Banii mai presus de orice: Turcia şi Israel uită de conflicte când e vorba de afaceri
26.08.2010, 17:01 68

După raidul israelian din 31 mai, când nouă cetăţeni turci aufost ucişi, Turcia a solicitat scuze, pe care încă nu le-a primit.Ankara a interzis survolul aerian pentru avioanele militareisraeliene, iar premierul Recep Tayyip Erdogan a spus că lumea vedeacum zvastica nazistă şi steaua lui David ca fiind asociate,potrivit cotidianului Hurriyet, publicaţie critică la adresaguvernului de la Ankara. Israelienii, între timp, iritaţi de furiamanifestată de fostul lor aliat din regiune, au jurat să se ţinădeparte de Turcia.

Dar când vine vorba despre economie, pragmatismul doboarăpolitica. "Nicio companie israeliană nu pleacă din Turcia",constată Carmon, un antreprenor israelian care a fost crescut înIstanbul. "Afacerile merg înainte şi chiar investiţiile sunt încreştere."

Pe termen scurt, raidul flotilei israeliene a produs consecinţeeconomice neplăcute inevitabile. Anularea în masă de cătreisraelieni a rezervărilor de concedii, după incidentul dinprimăvară, va costa Turcia circa 400 de milioane de dolari întotal, apreciază analiştii. Turcia, între timp, anunţă că îşi vareanaliza toată cooperarea militară, ceea ce ar putea însemnaprivarea companiilor israeliene de contracte de miliarde de dolari.Totuşi, companiile israeliene care vând în Turcia de toate, de lasoftware pentru computere până la instalaţii de irigare, susţin cănu vor fi afectate de recentele evenimente. În parte, aceasta seexplică prin faptul că ele operează în cadrul unor societăţi mixtecu companii turceşti, ceea ce le ascunde identitatea israeliană. Şie un semn al vremurilor tulburi că nici măcar o companie israelianăcare face afaceri în Turcia nu a dorit să fie citată, de teamă caea sau clienţii ei turci să nu fie afectaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO