Business Internaţional

Banii pentru Grecia vor fi livraţi într-un cont escrow

Autor: Vlad Popescu

20.02.2012, 10:13 442

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta crearea unui cont escrow pentru fondurile din pachetul de finanţare externă a Greciei, a declarat ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter, citată de Reuters.

Fekter a afirmat totodată, la un post de radio, că miniştrii mai trebuie să pună la punct o chestiune politică în privinţa Greciei, respectiv cine va supraveghea implementarea celui de-al doilea acord de finanţare externă, de 130 miliarde euro.

Întrebată dacă se pregăteşte înfiinţarea unui cont de escrow pentru a asigura utilizarea corectă a finanţării externe, Fekter a spus: "Este o variantă pregătită la nivel tehnic. Miniştrii Finanţelor vor discuta intens această opţiune la întâlnirea de luni. Sunt pentru un astfel de cont".

Miniştrii Finanţelor din zona euro par pregătiţi să aprobe cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, după numeroase amânări şi negocieri dure, sperând să se apropie astfel de soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Fekter a subliniat că zona euro va supraveghea atent cheltuirea banilor distribuiţi Greciei în cadrul acordului, însă a exclus ideea desemnării unui "comisar" care să se ocupe de buget în locul guvernului de la Atena.

"Nu poţi uzurpa suveranitatea parlamentelor pe chestiuni de buget (...) Însă poţi foarte bine să pui anumite condiţii în schimbul ajutorului pe care îl oferi şi să te asigură că aceste condiţii vor fi îndeplinite. Am văzut în ultimul timp că este nevoie de o supraveghere strictă în cazul Greciei", a arătat oficialul austriac.

Ea a reiterat că nu se pune problema excluderii Greciei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO