Business Internaţional

Banii ultraieftini ai marilor bănci centrale şi euforia investitorilor creează bule nesustenabile în toată lumea. Ne pândeşte o nouă criză?

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2014, 20:14 2049
Banii ultraieftini şi dobânzile extrem de scăzute cu care marile bănci centrale umflă artificial marile economii ale lumii au adus atât de multă energie pe pieţe încât acestea creează bule speculative pentru aproape orice categorie de active, de la acţiuni la proprietăţi imobiliare, iar unii analişti se tem că o parte din aceste bule au început deja să se spargă.

Prăbuşirea pieţei imobiliare şi a celei a creditelor subprime din SUA a cufundat economia globală în cea mai severă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Efecte acesteia se simt şi astăzi.

Euforizate de banii ieftini, pieţele financiare au declarat victoria asupra deflaţiei, noul pericol despre care unii analişti spun că ameninţă marile economii, mai ales pe cea a zonei euro, pentru ele Marea Recesiune din 2008-2009 a devenit o amintire ştearsă.

Aproape toate clasele de active, de la acţiuni şi datorii la terenuri agricole şi clădiri de birouri, au devenit scumpe în raport cu standardele istorice, atât în economiile emergente, cât şi în cele dezvoltate, scrie analistul Michael T. Snyder pentru siteul Seeking Alpha, un loc de întâlnire al celor mai titraţi economişti ai momentului.

În SUA, cea mai mare economie a lumii şi ţara de unde a pornit Marea Recesiune, există o bulă a acţiunilor, una a datoriei guvernamentale, a obligaţiunilor emise de com­panii, a activelor imobiliare din San Francisco, a terenurile agricole, a produselor financiare derivate şi a creditelor pentru studenţi.

Datoria guvernamentală cumulată la nivel mondial a crescut cu 40% după cea mai recentă recesiune. Indicele bursier american Dow Jones s-a ridicat cu mai mult de 10.000 de puncte faţă de fundul prăpastiei în care s-a prăbuşit în ultima recesiune şi a atins luna aceasta pentru prima dată în istorie pragul de 17.000 de puncte. Indicele este cu aproape 3.000 de puncte peste vârful ultimei bule a acţiunilor, din 2007, când economia americană creştea mai rapid. Preţurile acţiunilor sunt aproape triple comparativ cu minimele atinse la începutul anului 2009.

Toate aceste creşteri sunt mai rapide decât avansul economic, iar istoria a demonstrat că toate bulele financiare sfârşesc printr-o implozie. „Iar când actualele bule financiare din America se vor sparge, durerea va fi absolut enormă“, avertizează Snyder.

Preţurile acţiunilor nu reflectă în niciun fel realitatea economică. Economia americană nici măcar nu s-a apropiat de ritmul de creştere de dinaintea crizei.

O altă bulă care se umflă în SUA este cea a creditelor de consum. Potrivit The Wall Street Journal, creditul pentru consum a crescut cu 7,4% în ritm anualizat în luna mai, la nivelul record de 3.195 miliarde de dolari, iar aceasta în condiţiile în care salariile nu au crescut într-un ritm asemănător. Din contră, venitul mediu al familiilor americane scade de cinci ani.

Doar un „firewall“ construit din cuvinte protejează Europa

În Europa, economiile care au avut probleme atât de mari în timpul crizei încât au putut supravieţui doar cu ajutor financiar extern au reînceput să se îndatoreze accesând finanţare de pe pieţele interna­ţionale.

Pieţele sunt chiar cele care au îngenuncheat aceste economii şi s-au calmat nu pentru că economiile şi-au revenit, ci pentru că au fost puse la zid de cuvintele preşedintelui BCE Mario Draghi.

El a asigurat că va face orice-i stă în putere să protejeze euro.

Legat de mai puţin transparenta Chină, analiştii se întreabă dacă nu cumva bula imo­biliară care a energizat cea mai mare economie emergentă a lumii este pe cale să facă implozie.

Bulele de pe pieţele financiare au devenit atât de evidente încât banca băncilor centrale – Banca Reglementelor Internaţionale, BIS – a început să emită avertismente. BIS consideră că pieţele financiare „euforice“ au pierdut contactul cu realitatea unei slăbicuni post-criză şi a cerut factorilor de decizie să renunţe la politicile care riscă să creeze boom-uri nesustenabile ale activelor şi să introducă în schimb reforme care să îmbunătăţească productivitatea.

Jurnaliştii de la Forbes avertizează şi ei că acţiunile se îndreaptă spre „o prăbuşire devastatoare“.

Investitorul elveţian Marc Faber, editorul publicaţiei economice Gloom, Boom & Doom Report, consideră că bulele din SUA au început deja să se spargă.

„Cred că avem o bulă colosală în preţurile tuturor activelor şi în cele din urmă aceasta se va sparge, şi poate că a început deja să se spargă“, spune investitorul. El crede, de asemenea, că economia globală nu se întăreşte, ci slăbeşte. Faber apreciază că indicele bursier american S&P 500 are în faţă o prăbuşire de 30%.

Preşedinta Rezervei Federale americane Janet Yellen a recunoscut că există bule pe piaţa acţiunilor, însă a spus că nu va ridica dobânzile pentru a le sparge. În schimb, Fed va majora dobânzile când piaţa americană a muncii va reveni la nivelurile anterioare crizei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO