Business Internaţional

Barack Obama consideră inadecvate presiunile asupra unor ţări care sunt în plină recesiune

Barack Obama consideră inadecvate presiunile asupra unor...

Autor: Iuliana Enache

02.02.2015, 09:07 167

"Nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor ţări care sunt în plină recesiune", a declarat preşedintele Obama, în timp ce noul Guvern grec îngrijorează creditorii afirmând că vrea să-şi renegocieze datoria. "La un moment dat, este necesară o strategie de creştere pentru a-şi puta rambursa datoriile", a continuat el.

Preşedintele american a recunoscut că Grecia are "o nevoie teribilă" de reforme, dar că "este foarte dificil de a iniţia schimbări dacă nivelul de trai al oamenilor a scăzut cu 25 la sută. Pe termen lung, sistemul politic, societatea nu pot suporta acest lucru".

PIB-ul Greciei a scăzut cu aproximativ 25 la sută între 2009 şi începutul lui 2014, înainte de o relansare în al doilea şi al treilea trimestru din 2014, după ani la rând de recesiune.

Formaţiunea de stânga radicală Syriza, câştigătoarea alegerilor din această ţară, vrea să-şi renegocieze datoria de 300 de miliarde de euro (aproximativ 175 la sută din PIB). Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a exclus orice idee de ştergere pur şi simplu a datoriei, deţinută în mare parte de statele europene, începând cu Germania (40 de miliarde de euro) şi Franţa (31 de miliarde).

Preşedintele american a adăugat că speră ca Grecia să rămână în zona euro, dar că acest lucru cere "compromisuri din toate părţile".

Obama s-a arătat îngrijorat la modul general de nivelul scăzut de creştere în Europa.

"Prudenţa fiscală, reformele structurale sunt necesare în multe dintre aceste ţări, dar ceea ce am învăţat din experienţa noastră în Statele Unite ... este că cea mai bună modalitate de a reduce deficitele şi de a reinstaura soliditatea fiscală este să faci creştere" economică, a declarat el.

"Când ai o economie care este în cădere liberă, trebuie să ai o strategie de creştere, nu doar eforturi pentru a presa şi mai mult o populaţie care suferă din ce în ce mai mult", a apreciat preşedintele american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO