• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Internaţional

Barack Obama, discursul de adio după opt ani de mandat: Plec mai optimist faţă de viitorul SUA decât eram când am pornit. Cum arăta Obama în 2009, la început de mandat, şi cum arată astăzi

Autor: Olimpia Nicolae, Ştefan Stan

11.01.2017, 09:39 136

Barack Obama, preşedintele în funcţie al SUA, a ţinut un discurs de rămas-bun în care a subliniat rezultatele pozitive ale celor două mandate prezidenţiale avute la Casa Albă şi a avertizat împotriva ameninţările iminente la adresa democraţiei, informează CNN News.

Discursul lui Obama a avut loc în contextul unui climat politic corosiv, cu puţin timp înainte de investirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte. Preşedintele ales a susţinut în cadrul campaniei sale electorale răsturnarea multora dintre politicile progresive adoptate de Obama.

Discursul lui Barack Obama care a avut loc în Chicago a avut o notă alarmantă. În cadrul acestuia, Obama le-a transmis americanilor că în pofida progreselor care au avut loc în timpul mandatelor sale prezidenţiale, este nevoie în continuare de depunerea a multiple eforturi.

În mijlocul încercărilor Partidului Republican de a îndepărta politicile implementate de Barack Obama, pe parcursul discursului său de adio, acesta a apărat progresele administrative şi a expus idealurile americane, pe care mulţi le consideră a fi în pericol în faţa viitorului Guvern al lui Donald Trump.

Obama a vorbit şi despre dificultăţile întâmpinate de Statele Unite şi de modul în care a reuşit să le depăşească. ”Dacă aş fi vorbit în urmă cu opt ani că America va depăşi recesiunea, îşi va reporni industria auto, va crea cel mai număr de noi joburi din istorie. Ce aţi fi spus dacă vă ziceam că vom începe un nou capitol cu Cuba, vom opri programul nuclear al Iranului fără să tragem un foc şi vom elimina arhitectul atentatelor din 11 septembrie 2001. Ce aţi fi spus dacă vă spuneam că vom asigura dreptul la sănătate pentru încă 20 de milioane de cetăţeni? Probabil aţi fi spus că ţintele noastre sunt ridicate prea sus”. 

 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: