• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Business Internaţional

Barack Obama pledează, la finalul mandatelor, pentru "corectarea" direcţiei globalizării

Barack Obama pledează, la finalul mandatelor, pentru "corectarea" direcţiei globalizării

Autor: Mediafax

16 nov 2016 177

"Reducerea inegalităţilor creează societăţi în care oamenii probabil vor fi înclinaţi mai puţin să se ridice unii împotriva altora şi să apeleze la forţe negre ale dezbinării", a declarat Barack Obama în doua zi a vizitei la Atena.

După rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA, pe fondul stării de nemulţumire şi frustrare socială, Obama a notat că "impulsul retragerii dintr-o lume globalizată este de înţeles". "Dar nu putem căuta soluţiile în trecut, trebuie să privim înainte".

"Nu putem tăia legăturile care ne-au permis să progresăm atât de mult", a subliniat Obama, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

"Trebuie corectată actuala direcţie a procesului de globalizare. În anii şi deceniile care urmează, ţările noastre trebuie să se asigure că beneficiile unei economii mondiale integrate vor fi împărtăşite pe larg de mai mulţi oameni şi că efectele negative vor fi abordate corect. Acesta este modul în care democraţiile pot oferi prosperitate şi speranţă", a insistat Obama.

Marţi, tot la Atena, Barack Obama a declarat că nu se simte responsabil pentru rezultatul scrutinului prezidenţial câştigat de Donald Trump sau pentru acţiunile preşedintelui-ales, însă a atras atenţia asupra riscului ascensiunii tendinţelor "naţionaliste" şi "tribaliste". Întrebat la o conferinţă de presă desfăşurată în Grecia alături de premierul Alexis Tsipras dacă se simte în vreun fel responsabil de rezultatul scrutinului preizdenţial din Statele Unite, Obama a afirmat: "Încă nu mă simt responsabil de ceea ce face ori spune preşedintele-ales. Dar am o responsabilitate în calitatea de preşedinte al Statelor Unite pentru a asigura şi a facilita o tranziţie bună a puterii". Preşedintele în funcţie al SUA a refuzat să asocieze victoria lui Donald Trump cu ascensiunea partidelor conservatoare şi de extremă-dreapta, însă a atras atenţia asupra riscului naţionalismului şi xenofobiei. "Cred, independent de vreun scrutin sau mişcare doctrinară, că va trebui să ne ferim de ascensiunea formelor pure de naţionalism, de ideologiile privind identitatea etnică sau de tribalism", a subliniat Barack Obama, citat de NBC News.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236