Business Internaţional

Barroso anunţă sfârşitul crizei din zona euro când analiştii avertizează că austeritatea va scoate tot mai multă lume în stradă

Barroso anunţă sfârşitul crizei din zona euro când analiştii avertizează că austeritatea va scoate tot mai multă lume în stradă

Preşedintele CE José Manuel Barroso a insistat că UE nu ar trebui învinovăţită pentru criză pentru că de vină sunt „datoriile publice nesustenabile“ acumulate de statele membre şi „comportamentul iresponsabil“ al sectorului financiar. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2013, 00:06 1550

"Cred că putem spune că pericolul care ameninţa existenţa euro a fost depăşit. Pentru 2013 întrebarea nu va fi dacă euro va sau nu va face implozie", a spus Barroso. Dar aceste declaraţii au fost făcute în Portugalia, ţara sa de origine şi al cărei preşedinte, Anibal Cavaco Silva, a atacat austeritatea impusă prin programul de salvare descriind condiţiile de bailout ca fiind o "nedreptate socială", potrivit EUobser­ver.

Săptămâna trecută, Barroso a recunoscut că Portugalia trece printr-o "situaţie adevărată de urgenţă socială".

Analiştii se tem că măsurile de austeritate cerute de Bruxelles în schimbul ajutoarelor financiare au ca efect recesiune profundă şi de durată în ţările de la periferia zonei euro.

Tăierile din serviciile publice esen­ţiale din Spania, Italia, Grecia şi Portugalia vor acutiza problema şo­majului, ceea ce va provoca nervozitate socială şi mai mare, scrie The Guardian. Protestele de la începutul săptămânii de pe străzile Madridului subliniază ten­siunile din interiorul zonei euro. Demonstranţii au condamnat politicile guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, ale Bruxellesului şi Ber­linului care stau la baza reducerilor de cheltuieli din sănătate şi la baza privatizărilor.

"Provocările pe termen mediu şi lung sunt încă mari. Promisiunea BCE de a acţiona nu reduce nevoia de austeritate şi reforme structurale şi nu îmbunătăţeşte cu nimic situaţia şomerilor, care devin din ce în ce mai mulţi", se arată într-o analiză a HSBC. Banca britanică notează însă că zona euro s-a îndepărtat de riscul destrămării, "cel puţin pentru moment". HSBC se aşteaptă ca protestele şi demonstraţiile să continue în ţări precum Grecia şi Spania în contextul creşterii numărului de şomeri şi atenţionează că stabilitatea de pe pieţe nu a făcut companiile suficient de încrezătoare pentru a da drumul la creditare, scrie The Telegraph.

Anul 2013 va fi mai dificil decât 2012

De asemenea, analiştii băncii Bank of New York Mellon notează că 2013 va fi un an mai dificil decât 2012 pentru Germania şi, în consecinţă, pentru întreaga zonă euro.

Sfârşitul anului trecut pare că le dă dreptate. Exporturile Germaniei au scăzut în noiembrie cu 3,4% în raport cu octombrie, cea mai accentuată evoluţie negativă din mai mult de 12 luni şi mai mare decât s-a anticipat. În luna anterioară exporturile au avansat, neaşteptat, cu 0,2%.

Pentru Barroso, un element hotărâtor în salvarea monedei euro este promisiunea din septembrie a BCE de a cumpăra nelimitat obligaţiuni ale ţărilor din zona euro. Preşedintele CE a insistat că UE nu ar trebui învinovăţită pentru criză pentru că de vină sunt "datoriile publice nesustenabile" acumulate de statele membre şi "comportamentul iresponsabil" al sectorului financiar.

De aceea, "credibilitatea monedei unice europene depinde de soliditatea instituţiilor care o susţin", iar o uniune politică în UE este o "necesitate", a spus Barroso, menţionând că statele membre ale zonei euro sunt încă împovărate de datorii, iar măsurile de consolidare bugetară sunt abia la început, potrivit BBC.

Oficialul a sugerat recent că CE este pregătită să relaxeze unele din obiec­ti­vele de restructurare a econo­miilor impuse ţărilor cu probleme.

"UE ar putea efectua ajustările şi calibrările necesare pentru mini­mali­zarea efectelor sociale" ale reformelor, a spus el.

Guvernul SUA ar putea intra în default pe 15 februarie

Guvernul SUA, cea mai mare economie a lumii, ar putea intra în incapacitate de a-şi onora obligaţiile financiare începând cu 15 februarie, cu jumătate de lună mai devreme decât s-a crezut iniţial, avertizează Bipartisan Policy Center, o organizaţie americană non-profit de analiză şi consiliere economică, financiară şi în domeniul siguranţei.

Centrul anticipează că guvernul va intra în incapacitate de plată cândva în intervalul 15 februarie - 1 martie deoarece Trezoreria va rămâne fără spaţiu de manevră pentru derularea "măsurilor extraordinare" cu care previne default-ul după ce guvernul a atins pragul datoriei, limita stabilită prin lege dincolo de care Washingtonul nu se mai poate împrumuta, potrivit CNBC.

Guvernul a atins acest prag, de 16.400 miliarde de dolari, puţin mai mare decât PIB-ul ţării, pe 31 decembrie, dar Trezoreria poate derula o serie de scheme contabile, precum amânarea reinvestirii anumitor fonduri guvernamentale, pentru întârzierea momentului în care guvernul va avea probleme de plată.

Atena asigură că reformele economice au efectele scontate în Grecia

Reformele economice dure dau rezultate în Grecia, iar partenerii europeni ai acestei ţări aflate în pragul falimentului o ajută, a declarat premierul elen Antonis Samaras în timpul unei vizite în Germania.

"Paharul este pe jumătate plin. Ne facem munca, iar Europa ajută", a spus oficialul, citat de agenţia Thomson Reuters.

Germania, ţara cu cea mai mare contribuţie la programele de bailout pentru ţările cu probleme din zona euro, a lăudat eforturile guvernului lui Samaras de a implementa măsuri dure de austeritate care au ca obiectiv reducerea datoriei Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO