Business Internaţional

Bătălia pentru Sky: Gigantul american Fox, deţinut de Rupert Murdoch, a crescut oferta de achiziţie pentru Sky la 32 mld. de dolari

Bătălia pentru Sky: Gigantul american Fox, deţinut de...

Autor: Ana Obretin

11.07.2018, 11:26 3937

Bătălia pentru cea mai mare companie pay-TV din Marea Britanie reflectă modificări majore în industria de divertisment mondială. Cele mai mari grupuri de media din lume sunt angrenate într-o luptă pentru tranzacţii de mai multe zeci de miliarde de dolari, pentru a putea concura cu platformele online Netflix şi Amazon.

Fox, care deţine deja 39% din Sky şi care ar putea obţine aprobarea autorităţilor din domeniul concurenţei din Marea Britanie săptămâna aceasta, a crescut oferta de la 10,75 de lire sterline la 14 lire sterline pe acţiune.

Fox şi-a justificat creşterea ofertei prin performanţele înregistrate de Sky din decembrie 2016, inclusiv reînnoirea drepturilor de difuzare a meciurilor din Premier League.

Pentru a obţine aprobarea autorităţilor în domeniu, Fox a fost de acord să vândă postul de ştiri deţinut de Sky companiei Disney. Măsura a fost luată pentru ca Murdoch să nu deţină un control prea mare asupra media din Marea Britanie.

Disney şi Comcast sunt implicate într-o luptă separată pentru achiziţionarea companiei 21st Century Fox. Pe 20 iunie, Disney a depus o nouă ofertă de cumpărare, de 71,3 miliarde de dolari, după ce, cu o săptămâna înainte, Comcast a oferit 65 de miliarde de dolari.

În cadrul tranzacţiei, vor fi preluate studiourile de film şi televiziune Twentieth Century Fox şi cele 39% din acţiunile furnizorului de televiziune cu plată (pay-TV) British Sky Broadcasting Group - BSkyB din Marea Britanie deţinute de Rupert Murdoch.

Însă, dacă se va concretiza tranzacţia, Disney va trebui să cedeze 22 de canale de sport aparţinând grupului Fox, pentru a respecta regulile concurenţei şi a evita o creştere a tarifelor, a anunţat Departamentul de Justiţie din SUA într-un comunicat, la sfârşitul lunii iunie. Disney a precizat într-un comunicat separat că a acceptat deja această condiţie şi că va trebui să vândă canalele de sport în maximum trei luni de la finalizarea tranzacţiei cu Fox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO