Business Internaţional

Bateriile atacă poziţia gazelor naturale de primă sursă de energie în SUA

Bateriile atacă poziţia gazelor naturale de primă...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2021, 00:05 5036

Bateriile reprezintă sub 1% din piaţa de electricitate americană, însă combinaţia dintre acestea şi energia regenerabilă ameninţă să dea peste cap investiţii în gaze naturale de miliarde de dolari.

Industria americană a electri­cităţii trece printr-un amplu proces de transformare declanşat de noi tehnologii, scrie The Wall Street Journal.

Acum un deceniu, gazele naturale au luat locul cărbunelui ca principală sursă de generare de electricitate. Acum, gazele naturale se văd ameninţate de o perturbare similară, însă de această dată produsă de baterii ieftine încărcate cu energie eoliană şi solară.

Electricitatea bazată pe gaze naturale a reprezentat 38% din producţia de energie a SUA în 2019. Energia eoliană şi solară au câştigat cotă de piaţă considerabilă iar, pe măsură ce costurile bateriilor scad, acestea, dublate de această energie verde erodează treptat poziţia gazelor naturale. Bateriile reprezintă sub 1% din piaţa de electricitate americană, însă combinaţia dintre acestea şi energia regenerbilă ameninţă să dea peste cap investiţii în gaze naturale de miliarde de dolari, generând temeri că centralele construite în ultimii 10 ani vor deveni facilităţi inactive înainte de a deveni rentabile.

Regenerabilele au devenit din ce în ce mai competitive din punct de vedere al costurilor fără subvenţii în ultimii ani, determinând un număr în creştere de companii să-şi reducă în mod voluntar emisiile toxice prin investiţii în energie eoliană şi solară. Iar perspectiva unor noi regle­mentări ce vizează schimbările cli­matice accelerează această tendinţă.

Totuşi, în condiţiile în care bateriile ajută energia regenerabilă să înlocuiască sursele tradiţionale de energie, unii investitori privesc astfel de proiecte cu prudenţă, remarcând că acestea ar putea deveni la rândul lor victime în anii următori odată cu apariţia de noi tehnologii.

Multe companii din sectorul energiei nu se aşteaptă ca centralele pe gaze să fie înlocuite imediat. Curt Morgan, CEO al uneia dintre acestea, Vistra, a închis un număr de centrale pe cărbune şi gaze de când a preluat această poziţie în 2016, însă se aşteaptă ca majoritatea restului de centrale pe gaze deţinute de companie să fie în continuare operaţionale în următorii 20 de ani.

După 2030, acesta se aşteaptă ca astfel de unităţi să fie mult mai puţin frecvent utilizate, în condiţiile în care bateriile cresc electricitatea furnizată de parcurile eoliene şi solare. Vistra dezvoltă ceea ce este aşteptat a fi cel mai mare proiect de stocare de energie din lume în Moss Landing, California.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO