Business Internaţional

BBC şi-a spionat angajaţii de 140 de ori în ultimii cinci ani

BBC şi-a spionat angajaţii de 140 de ori în ultimii...

Autor: Florin Badescu

27.12.2013, 14:07 614

Cereri de spionare a conturilor de e-mail ale unor angajaţi ai BBC au fost autorizate, începând din 2009, şi pentru alte investigaţii care vizau folosirea computerului în scopuri abuzive, scurgeri de informaţii, comunicaţii premeditat ostile şi incidente de securitate.

Radiodifuzorul britanic spune că dovezile adunate "au implicat în general angajaţi ai grupului, parteneri ai serviciului de investigaţii sau terţe părţi ale căror activităţi au avut un impact negativ asupra BBC, indiferent dacă acele dovezi au fost obţinute pornind de la premizele BBC sau din altă parte".

În 2013 au fost aprobate 21 de astfel de cereri, un număr în scădere faţă de anii anteriori - 30 în 2012, 40 în 2011, 24 în 2010 şi 25 în 2009.

Salariaţii monitorizaţi nu ştiau că e-mailurile lor erau urmărite, deşi BBC spune că angajaţii săi sunt conştienţi de faptul că monitorizarea poate fi efectuată "în circumstanţe excepţionale".

Cifrele pentru 2012 au fost date publicităţii după depunerea la începutul acestui an a unei cereri în baza legii Freedom of Information Act (FOI) şi arată că patru cereri de monitorizare au fost făcute din cauza unei presupuse scurgeri de informaţii.

Opt cereri au vizat utilizarea computerului în scopuri abuzive, şase cereri au vizat acuzaţia de fraudă, una a vizat o acuzaţie de hărţuire, una pentru o acuzaţie de mită, două pentru comunicaţii premeditat ostile, două pentru furt şi una pentru o anchetă poliţienească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO