Business Internaţional

BCE a redus dobanda la euro la 1%, iar Euribor scade la 1,327%

08.05.2009, 00:00 37

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata de politica monetara pana la 1%, un nou nivel record, pentru a putea oferi bancilor credite cu o perioada de rambursare mai mare in incercarea de a stavili cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Bloomberg. Banca Angliei a mentinut dobanda la 0,5%.

Rata Euribor pe trei luni a scazut ieri pana la minimul record de 1,327%, de la 1,334% cu o zi in urma, in timp ce Euribor pentru o saptamana a ajuns la 0,72% de la 0,734%.
Oficialii BCE au diminuat rata dobanzii de referinta cu 0,25%, confirmand asteptarile economistilor. BCE, in frunte cu presedintele Jean-Claude Trichet, ar putea mentine dobanda la acest nivel pana in cel de-al treilea trimestru al lui 2010, potrivit unui studiu.
"Cred ca modificarile ratei dobanzii de referinta au luat sfarsit", a spus Ken Wattret, economist-sef pe zona euro la BNP Paribas din Londra. "Intrebarea care se pune acum este ce se intampla mai departe. In conditiile in care economia inca se resimte, iar pericolul deflationist este inca prezent, Trichet va trebui sa mentina o portita deschisa pentru a face tot ce ii sta in putinta sa combata aceste riscuri."
Dificultatile pe care le intampina Trichet sunt provocate de faptul ca consiliul guvernator alcatuit din 22 de membri este divizat in ceea ce priveste modul de actiune. Axel Weber, reprezentantul Germaniei, doreste ca BCE sa semnaleze ca aceasta valoare de 1% este plafonul inferior pentru rata de politica monetara, si s-a aratat impotriva deciziei de a cumpara titluri de stat sau corporatiste, in incercarea de a repune economia pe picioare.
De partea cealalta, exista persoane precum Athanasios Orphanides, din Cipru, care este de parere ca este posibil sa se apeleze la achizitii de active si la reduceri chiar mai importante ale ratelor dobanzii.
Banca Angliei va utiliza inca 50 mld. lire sterline pentru achizitiile de active, intr-o incercare de a combate recesiunea ce afecteaza Marea Britanie. Strategii britanici au decis insa sa mentina neschimbata rata de politica monetara, ce se afla in prezent la 0,5%, un minim istoric.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO