Business Internaţional

BCE a suplimentat cu 600 milioane de euro fondurile programului de finanţare de urgenţă pentru Grecia

BCE a suplimentat cu 600 milioane de euro fondurile...

Autor: Florentina Dragu

12.03.2015, 16:53 171

În urma creşterii, a doua în tot atâtea săptămâni, plafonul ELA pentru băncile din Grecia ajunge la 69,4 miliarde de euro. Săptămâna trecută, BCE a suplimentat sumele disponibile prin ELA cu 500 de milioane de euro.

Banca Centrală Europeană, care poate extinde sau limita operaţiunile prin programul ELA, a majorat în etape anul acesta plafonul pentru creditările destinate Greciei, punând presiune pe autorităţile de la Atena pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii externi, inclusiv cu BCE, în privinţa continuării programelor de reforme.

În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, obligând astfel banca centrală a Greciei să acceseze fonduri prin facilitatea ELA pentru a furniza lichidităţile necesare în piaţa interbancară.

Principala problemă cu creditele acordate prin ELA o reprezintă nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, faţă de dobânda de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obişnuite.

Grecia a început miercuri o rundă de discuţii tehnice cu inspectori din partea creditorilor internaţionali pentru a conveni asupra reformelor pe care guvernul de la Atena trebuie să le adopte pentru a primi în continuare fonduri printr-un program extern de finanţare semnat în 2010, în valoare de 240 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO