Business Internaţional

BCE are în cărţi reducerea tuturor dobânzilor şi finanţarea afacerilor mici şi mijlocii pentru stimularea creşterii economice

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI: „Credem că există o probabilitate de 25% ca începând cu 2015 să vedem deflaţie în zona euro.” AFP/Mediafax Foto

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI: „Credem că există o probabilitate de 25% ca începând cu 2015 să vedem deflaţie în zona euro.” AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2014, 00:05 660

Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte pentru luna viitoare un pachet de opţiuni care cuprinde măsuri excepţionale precum reducerea tuturor dobânzilor, inclusiv aducerea în teritoriul negativ a dobânzilor la depozite, şi stimularea creditării pentru companiile mici şi mijlocii în condiţiile în care revenirea economică în zona euro nu este uniformă, iar FMI vede o probabilitate de 25% ca uniunea monetară să se lovească de deflaţie, adică cu scăderea generală şi prelungită a preţurilor.

Reducerea dobânzilor în iunie este „mai mult sau mai puţin o afacere sigură”, au spus pentru Reuters surse apropiate planurilor BCE. Pachetul oferă stimulente de creştere pentru economia zonei euro, o piaţă către care se duc aproape jumătate din expor­turile României. Aducerea sub zero a dobânzilor depozitelor constituite de băncile comerciale la BCE ar reprezenta o premieră pentru banca centrală a zonei euro şi o strategie puţin încercată oriunde în lume.

„Aceasta ar fi prima bancă centrală importantă care ar apela la dobânzi negative la depozite. Măsura va influenţa cursul de schimb“, spun sursele citate.

Afirmaţiile lor sunt întărite de Peter Praet, membru în consiliul executiv al BCE, care a declarat pentru publicaţia germană Die Zeit că instituţia ar putea reduce sub 0% dobânzile la depozite ca parte a unui pachet de măsuri care ar putea conţine şi operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO) cu ţinte bine stabilite. Acestea din urmă reprezintă o metodă de a oferi mai multă lichiditate băncilor din zona euro cu scopul de a stimula creditarea.

Două dintre sursele Reuters au vorbit despre reducerea cu 10-20 de puncte de bază probabil a tuturor celor trei dobânzi ale BCE. Principala dobândă de refinanţare a băncii este în prezent de 0,25%. Dobânzile la depozite sunt deja la 0%. Dacă indicatorul este scăzut şi mai mult, băncile comerciale va trebui să plătească pentru „privilegiul“ de a-şi depozita banii la BCE.

Ambele surse se aşteaptă ca prin aceste acţiuni euro să se deprecieze, dar au specificat că BCE nu a calculat cât va fi scăderea şi nu are vreo ţintă în acest sens.

Şeful puternicei bănci centrale germane Bundesbank, Jens Weidmann, a anunţat că instituţia sa este pregătită să acţioneze dacă va fi nevoie. Preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat săptămâna trecută că membrii Consiliului Guvernator “nu au nimic împotrivă cu a acţiona data viitoare”, adică în şedinţa din 5 iunie. Aceştia vor însă să vadă mai întâi proiecţiile economice la zi ale specialiştilor BCE. „Dobânzile negative la depozite sunt o posibilă opţiune într-un mix de măsuri. Pregătim mai multe lucruri. Am putea împrumuta din nou bani  băncilor pentru un interval mai mare de timp, posibil cu condiţii ataşate“, a spus Praet pentru Die Zeit.

 

Fără printarea de bani pentru achiziţii de active, aşa cum fac americanii

El nu vede însă BCE aplicând vreun program de ajustare cantitativă precum Rezerva Federală americană – adică să cumpere active cu bani printaţi special în acest scop – decât dacă condiţiile economice se deteriorează semnificativ. Inflaţia este la 0,7%, sub “cota de pericol” de 1%, aşa cum o descrie Draghi. Ţinta de inflaţie a BCE este de puţin sub 2%.

Dacă decide să reducă dobânzile, BCE ar putea lansa linii de finanţare de genul LTRO sau ar putea aplica un program de achiziţii de pachete de împrumuturi pentru companiile mici şi mijlocii garantate cu active.

Operaţiunile de refinanţare ar veni cu condiţia ca băncile să majoreze semnificativ creditarea către afacerile mici şi mijlocii. Scadenţa acestor LTRO-uri ar putea fi mai mare de trei ani, cum a fost cea a operaţiunilor de acelaşi tip prin care  BCE a prevenit o criză de creditare pe piaţa interbancară în 2011 şi 2012.

Dacă vor fi alese, achiziţiile de pachete de credite pentru afaceri mici şi mijlocii vor fi introduse spre sfârşitul anului. Finanţarea acestor companii este importantă doarece ele reprezintă coloana vertebrală a econo­miilor zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO