• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Business Internaţional

BCE aruncă cu bani în bănci în speranţa că acestea vor readuce la viaţă economia europeană

BCE aruncă cu bani în bănci în speranţa că acestea vor readuce la viaţă economia europeană

Mario Draghi este omul care folosind doar vorbele a calmat pieţele financiare şi a scos zona euro din criză. Decizia BCE de ieri arată că Draghi este hotărât să treacă şi la fapte. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.09.2014, 00:05 532

Banca Centrală Europeană a înaintat şi mai mult pe terenul po­liticilor neconvenţionale bă­tut înainte de SUA şi Marea Bri­tanie reducând dobânda de po­litică monetară de la 0,15% la minimul re­cord de 0,05% şi pe cea a depozitelor con­stituite de bănci de la -0,1% la -0,2% şi va lan­sa două programe prin care va cumpăra pro­duse financiare structurate şi obligaţiuni ga­rantate cu ipoteci emise de băncile din zona euro.

Veştile au trimis moneda euro la mini­mul ultimelor cel puţin 12 luni faţă de dolar.

„Prin noul program de achiziţii de obli­gaţiuni garantate cu active convenit astăzi (joi – n.red.) vor fi cumpărate împrumuturi acor­date economiei reale“, a explicat preşe­din­tele BCE Mario Draghi, omul care doar prin cuvinte a adus calmul pe pieţele finan­ciare europene.

Programul include active precum ipoteci împachetate într-un instrument financiar, notează The Guardian.

Draghi a asigurat că BCE nu desfăşoară astfel un program de ajustare cantitativă (quantitative easing), un instru­ment prin care Rezerva Federală ame­ricană a injectat sute de miliarde de dolari pe pieţe pentru a susţine economia. Modurile în care BCE va achiziţiona activele nu vor fi anunţate până în octombrie.

BCE acceptă deja de zece ani obliga­ţiuni garantate cu active ca garanţii pentru credite. Programul va fi implementat astfel încât să stimuleze doar creditarea.

Programul de achiziţii de active nu a fost acceptat în unanimitate de membrii con­si­liului guvernator, a spus preşedintele BCE. În iulie, preşedintele Bundesbank Jens Weid­mann a descris acest tip de achiziţii ca pro­ble­matice şi a avertizat asupra sprijinirii pro­fiturilor băncilor în timp ce piederile sunt tre­cute în seama societăţii.

Draghi a asigurat, totuşi, că membrii con­siliului guvernator au convenit să folo­sească la nevoie toate măsurile necon­ven­ţionale pe care BCE le are la dispoziţie, dar nu în viitorul apropiat.

Banca americană JPMorgan Chase esti­mează că Banca Centrala Europeană va cum­păra obligaţiuni garantate cu active în va­loare de până la 40 miliarde de euro în ur­mătorii trei ani, în timp ce cifrele privind noile programe de achiziţii de obligaţiuni ale BCE avansate de Reuters, care citează surse apro­piate situaţiei, ajung până la 500 de miliarde de euro.

Draghi a vehiculat ideea extinderii bilanţului contabil al BCE la nivelurile din 2012. De atunci, bilanţul s-a micşorat cu 1.000 de miliarde de euro. Preşedintele BCE a subliniat că statele membre ale zonei euro ar trebui să-şi asume în comun respon­sabilităţile bugetare în loc să le cedeze.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142