Business Internaţional

BCE avertizează asupra scăderii comerţului global în următoarele trimestre: reducerea cererii industriale se va accentua

BCE avertizează asupra scăderii comerţului global în...

Autor: Mediafax

06.08.2019, 00:00 94

Comerţul global nu va ţine pasul cu economia mondială în următoarele trimestre, în condiţiile în care „războiul tarifelor“ dintre SUA şi China a afectat încrederea investitorilor şi a tras în jos investiţiile, mai ales în industria prelucrătoare, anunţă reprezentanţii Băncii Centrale Europene.

„În pofida unor semne de redresare, este posibil ca activitatea comercială globală să rămână la un nivel redus în următoarele trimestre. Previziunile asupra riscurilor negative la care acordurile comerciale sunt predispuse s-au materializat în mare parte în ultimele luni din cauza aplicării unor tarife ridicate, care ameninţă să continue tensiunile comerciale“, au declarat oficialii BCE, scrie Reuters. Reprezentanţii băncii apreciază că reducerea cererii industriale va afecta relaţiile comerciale.

„Importurile de bunuri de consum reprezintă mai mult de 50% din totalul tranzacţiilor globale, dar reprezintă doar 20% din valoarea adăugată totală la nivel mondial“, a argumentat BCE. „Prin urmare, o încetinire accentuată a producţiei va genera mai degrabă o scădere a comerţului mondial, decât a PIB-ului global.“ Banca a mai justificat scăderea activităţii comerciale prin lipsa investiţiilor, prin incertitudinea cauzată de „războiul tarifelor“, agravată de schimbarea preferinţelor în materie de autovehicule şi de încetarea aplicării unor reduceri de taxe vamale pentru achiziţiile de maşini pe piaţa chineză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO