Business Internaţional

BCE îşi dezvăluie secretele în urma primei scurgeri de informaţii din istoria sa

Jens Weidmann, preşedintele băncii centrale a Germaniei. AFP/Mediafax Foto

Jens Weidmann, preşedintele băncii centrale a Germaniei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

20.10.2014, 00:03 1553

Discuţii până acum secrete dintre factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene (BCE), dezvăluite în urma primei scurgeri de informaţii din istorie de la puternica instituţie financiară, au arătat în mod concret cât de conflictuale sunt relaţiile dintre decidenţii politicii monetare europene.

Dezvăluirile făcute de New York Times, care vizează perioada mai 2012 – ianuarie 2013, arată că puternicul preşedinte al băncii centrale a Germaniei Jens Weidmann a contestat valoarea activelor prezentată de banca Cyprus Popular Bank, aflată în dificultate. El a acuzat că banca a umflat valoarea cu 1,3 miliarde de euro. Astfel Cyprus Popular Bank ar fi sperat să obţină un împrumut de salvare mai mare. Panicos Demetriades, şeful băncii central a Ciprului, a respins acuzaţia lui Weidmann. Consiliul Guvernatorilor BCE a decis să nu obiecteze faţă de acordarea unui bailout de 10 miliarde de euro băncii, finanţat în principal prin impunerea unui “haircut” substanţial deponenţilor ciprioţi - reducerea valorii depozitelor.

Scurgerea de informaţii este prima de la crearea BCE în 1998. Banca Centrală Europeană este singura dintre băncile centrale importante care nu îşi face publice discuţiile din şedinţe, dar acest lucru urmează să se schimbe de anul viitor când Consiliul Guvernatorilor va începe să publice o dare de seamă a voturilor în privinţa politicilor BCE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO