Business Internaţional

BCE majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani, alăturându-se, târziu, Fed şi BoE în a recunoaşte pericolul ridicat al inflaţiei

BCE majorează dobânzile pentru prima dată în 11 ani,...

Autor: Catalina Apostoiu

22.07.2022, 00:05 167

Banca Centrală Europeană şi-a majorat dobânda de referinţă cu 50%, aceasta fiind prima majorare din ultimii peste 11 ani şi cea mai amplă din 2000, în încercarea de a stăvili creşterea dramatică a inflaţiei, chiar în condiţiile în care riscurile de intrare în recesiune se acumulează, scrie Bloomberg.

Banca a anunţat că-şi majorează dobânda de referinţă cu 50 de puncte bază, până la 0%, punând capăt unui experiment de nouă ani cu dobânzile negative. BCE anunţase în ultima şedinţă că va majora dobânda de referinţă cu 25 de puncte bază în iulie, o majorare mai amplă fiind posibilă în septembrie în funcţie de evoluţia inflaţiei.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a consemnat o creştere peste aşteptări la 8,6% în iunie, determi­nând o reevaluare abruptă din partea băncii. „Consiliul guvernator a consi­de­rat potrivit să facă un pas mai în­semnat pe calea normalizării politicii monetare decât se sem­nalase în şe­dinţa anterioară. Deci­zia se bazează pe o reevaluare a riscurilor inflaţiei“, se arată în comunicatul băncii.

Alăturându-se într-un final băncii centrale americane şi Băncii Angliei în lupta împotriva inflaţiei, BCE a declarat că majorarea este necesară pentru limitarea presiunii pe preţuri în următorii doi ani.

Banca s-a angajat de asemenea să se asigure că creşterea costurilor de finanţare nu va declanşa o criză a datoriilor în zona euro pe fondul turbulenţelor politice din Italia. Aceasta va lansa un nou program pentru a preîntâmpina orice creştere a randamentelor obligaţiunilor ţărilor dincolo de nivelul justificat de fundamentele economice, notează Financial Times.

Oficialii nemţi, olandezi şi austrieci au făcut presiune pe BCE să majoreze costurile de finanţare în pofida temerilor privind impactul acestora asupra ţărilor sud-europene.

Temerile privind recesiunea au împins de asemenea euro la un minim pe 20 de ani în raport cu dolarul, complicând misiunea băncii de a lupta cu inflaţia.

„Perspectivele economice se deteriorează pe zi ce trece“, arată Carsten Brzeski, economist la ING, potrivit The Guardian.

„În acelaşi timp, inflaţia continuă să crească şi în opinia noastră se va tempera doar gradual către finalul anului, dacă se va tempera. Privind în urmă, procesul foarte gradual şi prudent de normalizare pe care BCE l-a început la finalul anului trecut a fost unul pur şi simplu prea lent şi a venit prea târziu“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO