Business Internaţional

BCE nici nu vrea sa auda de euro in Est

07.04.2009, 15:11 21

Banca Centrala Europeana respinge ideea Fondului Monetar International potrivit careia statele Uniunii Europene, ce nu sunt inca membre ale zonei euro, ar trebui sa adopte moneda unica, chiar fara a adera formal la grupul celor 16 state. Ideea este considerata de catre stategii BCE in frunte cu presedintele Jean Claude Trichet ca fiind neviabila si periculoasa pentru moneda euro, care si-ar putea pierde din credibilitate, scrie Financial Times.

Raportul Fondului Monetar International vorbea despre o relaxare a conditiilor de aderare la zona euro, astfel incat statele sa poata deveni initial cvasimembre, fara a primi un loc in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene.
In cadrul Uniunii Europene parerile oficialilor si ale comentatorilor sunt impartite. Unii spun ca desi ideea este posibil sa nu fie sustenabila pentru unele state, cu rate de schimb flotante, cum este cazul Poloniei si Cehiei, ar putea reprezenta o solutie viabila pentru statele mai mici, cu rate fixe de schimb, cum este cazul statelor baltice.
Miroslav Singer, guvernatorul bancii centrale a Cehiei, a spus ca propunerea ar putea fi buna pentru economiile cu un curs valutar fix, doar in situatia in care rezervele valutare sunt suficiente.
"Sunt total de acord cu propunerea FMI, insa sunt ingrijorat ca UE si BCE nu sunt dispuse sa faca vreun compromis."
 
Adoptarea euro nu se face trisand
Comisia Europeana, cea care stabileste ce state adera la zona euro, a anuntat ca raportul FMI pare a fi doar un document de uz intern, iar membrul BCE Ewald Nowotny a spus ca o adoptare unilaterala a monedei euro este imposibila din punct de vedere legal si totodata ar afecta zona euro.
"Aceasta nu este o solutie realista. Statutul de membru al Uniunii Monetare se obtine pe baza unor reguli extrem de clare, iar aceste reguli trebuie indeplinite", a spus Nowotny. "Din punct de vedere economic, nu ar reprezenta un semnal pozitiv pentru increderea in moneda euro", a adaugat el.
Printre criteriile impuse de BCE pentru ca statele sa poata adopta moneda euro erau tintirea inflatiei si deficitelor, incadrarea ratei de politica monetara intre anumite intervale si aderarea pentru doi ani la "antecamera zonei euro", mecanismul ERM II.
Presedintele BCE a declarat in iunie 2007 la Parlamentul European ca: "Adoptarea monedei unice in statele din afara zonei euro nu se poate face ocolind regulile ... prin intermediul mecanismului ERM II se verifica stabilitatea unui stat".
Jean-Claude Juncker, primul-ministru al statului Luxemburg si presedintele eurogrupului alcatuit din ministri de finante, a subliniat ca statele ce doresc sa intre in zona euro nu o pot face utilizand scurtaturi. Un oficial al unui minister de finante din zona euro a declarat ca toti ministri de finante ai celor 16 state ce impart moneda comuna au discutat aceasta problema in ultimele luni si sustin punctul de vedere al lui Junker.
Raportul Fondului a fost pregatit, potrivit surselor, pentru a sustine o incercare nereusita a FMI, a Bancii Mondiale si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare de a convinge Uniunea Europeana si Europa de Est ca o strategie anticriza aplicabila intregii regiuni este cea mai potrivita metoda.
"Pentru statele din Uniune, adoptarea monedei euro ofera cele mai importante beneficii in sectorul datoriilor in valuta care se acumuleaza (si pot provoca crize ale balantei de plati), eliminarea incertitudinii si restaurarea increderii fiind unele dintre cele mai importante avantaje", potrivit raportului.
 
Euro, doar un vis
 
  • Moneda euro ar avea de suferit la capitolul credibilitate daca unele tari ar intra nepregatite in zona euro.
  • Ewald Nowotny, membru in consiliul director al BCE, considera ca o adoptare unilaterala a monedei euro este imposibila din punct de vedere legal.
  • Daca vor sa adopte euro, tarile din Est trebuie sa indeplineasca criteriile impuse de BCE.
  • Acestea sunt: tintirea inflatiei si a deficitelor, incadrarea ratei de politica monetara intre anumite intervale si aderarea pentru doi ani la "antecamera zonei euro", mecanismul ERM II.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO