Business Internaţional

BCE nu are un vaccin special contra crizei economice provocate de pandemie, dar va insista cu vechiul tratament eficient contra crizelor financiare, achiziţii masive de obligaţiuni

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene: „BCE a fost acolo pentru a înfrunta primul val este aici pentru cel de-al doilea.“ Între timp, oficiali din Japonia au avertizat asupra venirii unui al treilea val.

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene: „BCE a fost acolo pentru a înfrunta primul val este aici pentru cel de-al doilea.“ Între timp, oficiali din Japonia au avertizat asupra venirii unui al treilea val.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2020, 00:07 137

BCE va extinde programele de achiziţii de active şi va împrumuta şi mai ieftin băncile ♦ Şefii unora dintre cele mai mari bănci centrale ale lumii au avertizat că economia globală va avea în continuare nevoie de ajutor anul acesta şi următorul pentru a face faţă crizelor chiar dacă este descoperit un vaccin eficient contra COVID.

La începutul acestei luni, Grecia s-a alăturat statelor europene ale căror obligaţiuni au yielduri negative, adică a intrat în grupul elitist de guverne pe care nu le costă nimic să se împrumute ci, din contră, sunt plătite de investitori pentru privilegiul de a le deţine datoriile. A fost pentru prima dată în istoria Greciei când randamentele titlurilor de datorie s-au dus sub zero. Departe sunt zilele când criza datoriilor de stat ameninţa să îngroape ţara în faliment şi să rupă zona euro.

Nu doar Grecia se împrumută fără efort. În octombrie, Italia a reuşit să vândă obligaţiuni cu cupon zero, adică titluri de împrumut care nu oferă creditorului dobândă, iar luna aceasta yieldurile obligaţiunilor cu scadenţa la cinci ani s-au dus în teritoriul negativ. Titlurile cu scadenţa la zece ani, considerate un reper pentru costurile de finanţare ale guvernului care le emite, s-au tranzacţionat la cel mai scăzut yield din istorie.

State cu finanţe subţiri ca Grecia, Italia şi Spania au nevoie de costuri de împrumut de pe pieţe cât mai mici pentru a-şi finanţa în actuala criză programele de salvare a locurilor de muncă şi pe cele de recuperare economică fără supradimensionări periculoase ale datoriilor.

Actualele dobânzi mici nu ar fi fost posibile fără ajutorul dat de Banca Centrală Europeană prin politica monetară laxă şi prin programele sale uriaşe de achiziţii de active. Iar preşedinta BCE Christine Lagarde a spus, la Forumul Băncilor Centrale, eveniment găzduit zilele trecute de instituţia pe care o conduce, că banca centrală a zonei euro se va asigura ca guvernele, gospodăriile şi afacerile să beneficieze în continuare de costuri de finanţare „excepţional de favorabile“ până când economia îşi revine din pandemie. Cu alte cuvinte, franţuzoaica Lagarde a semnalat că BCE va extinde programele de achiziţii de active şi va împrumuta şi mai ieftin băncile. Acest lucru înseamnă şi că instituţia va continua să folosească achiziţiile de obligaţiuni de urgenţă şi împrumuturi foarte ieftine ca principale instrumente pentru controlarea costurilor de finanţare, după cum scrie Financial Times. Arme noi BCE nu pare să mai aibă în arsenalul de război, dar cel puţin are muniţie suficientă pentru cele deja clasice. Preşedinta BCE a spus că sunt binevenite veştile „încurajatoare“ despre un posibil vaccin eficient de imunizare contra COVID-19, dar a aten­ţionat că al doilea val al pandemiei încă presupune „noi provocări şi pericole“ pentru economia zonei euro.  „Principala provocare este ca factorii de decizie să asigure acoperire până când vaccinarea este avansată bine, iar revenirea se poate autosusţine“, a explicat Lagarde. „BCE a fost acolo pentru a înfrunta primul val este aici pentru cel de-al doilea.“ După aceste comentarii, yieldurile obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani au pătruns şi mai adânc în teritoriul negativ. Cel mai puternic bancher al Europei a avertizat că explozia numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 în multe state europene şi lockdownurile parţiale impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei ar putea avea un impact asupra încrederii consumatorilor şi companiilor mai mare decât primul val, din primăvară.  „Chiar dacă al doilea val al virusului se dovedeşte a fi mai puţin intens decât primul, nu este mai puţin periculos pentru economie“, a explicat Lagarde. „În special, dacă publicul nu mai consideră pandemia ca fiind ceva excepţional, am putea vedea schimbări în comportament de durată mai mare decât în primul val.“ De asemenea, a spus ea, revenirea ar putea fi instabilă, cu porniri şi opriri multiple şi depinzând de ritmul de dezvoltare a vaccinurilor. 

Şefii unora dintre cele mai mari bănci centrale ale lumii au avertizat că economia globală va avea în continuare nevoie de ajutor anul acesta şi următorul pentru a face faţă crizelor chiar dacă este descoperit un vaccin eficient contra COVID. Preşedintele Federal Reserve Bank of Dallas Robert Kaplan a avertizat că principala economie a lumii are în faţă şase luni dificile în care va încerca să domolească creşterea numărului de infectări.

„Suntem încă în colţii pandemiei. Vom rămâne acolo şi în trimestrul patru, şi cel puţin şi în primul din 2021 şi vor exista distanţare socială şi toate protocoalele în mare parte din anul următor“, a spus Kaplan. Guvernatorul băncii centrale a Suediei Stefan Ingves apreciază că este „extrem de dificil“ de evaluat durata recuperării din pandemiei chiar dacă există acum un vaccin. „Noi, oamenii, vrem să fim optimişti. Însă lupta cu virusul durează de foarte mult timp, mai mult decât mulţi s-au aşteptat.“ Banca centrală a Noii Zeelande a suplimentat pachetul de stimulare deşi şi-a îmbunătăţit estimările despre economie. La fel ca BCE, a semnalat că este pregătită să facă mai mult pentru a ajuta economia dacă va fi nevoie. Totuşi, vaccinul aduce speranţă. Klaas Knot, oficial al BCE şi guvernator al bancii centrale a Olandei, a spus că descoperirea unui vaccin şi distribuirea sa eficientă cel puţin reduce incertitudinea. „Ne-ar permite să avem un reper. Ar fi luminiţa de la capătul tunelului, dar nu ne-ar face să schimbăm imediat perspectivele pentru 2021.“

Între timp, oficiali din Japonia au avertizat cu privire la venirea iminentă a unui al treilea val de infectări în contextul răcirii temperaturilor şi a unei campanii guvernamentale de încurajare a turismului intern, potrivit The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO