Business Internaţional

BCE nu foloseşte măsurile neconvenţionale pentru finanţarea statelor - membru în Consiliul Executiv

Autor: Cojocaru Bogdan

21.12.2010, 12:47 15

Banca Centrală Europeană (BCE) nu foloseşte măsurile de sprijinneconvenţionale pentru finanţarea guvernelor, ci pentru a asigurafuncţionarea politicii monetare, a declarat Juergen Stark, membruîn Consiliul Executiv al instituţiei financiare internaţionale,citat de Reuters şi preluat de Mediafax.

"Toate operaţiunile noastre sunt şi vor fi motivate de politicamonetară", a declarat Stark pentru publicaţia germanăBoersen-Zeitung. El a adăugat că programul prin care BCE cumpărăobligaţiuni ale statelor din zona euro este temporar.

"Eurosistemul (băncilor centrale - n.r.) intră pe piaţă cândapar disfuncţionalităţi. Am subliniat întotdeauna că programul estelimitat în timp şi nu va deveni un instrument permanent", a afirmatStark.

Declaraţia oficialului vine după ce ministrul francez de finanţeChristine Lagarde a declarat că Uniunea Europeană a încălcat toateregulile posibile pentru salvarea zonei euro.

Oficialul a calificat salvarea Irlandei şi Greciei şi creareafondului drept "transgresiuni majore" faţă de Tratatul de laLisabona. "Tratatul de la Lisabona este foarte clar. Niciosalvare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO