Business Internaţional

BCE pune piciorul în prag şi anunţă că va limita achiziţiile de obligaţiuni. Zona euro se orientează către băncile private

BCE pune piciorul în prag şi anunţă că va limita achiziţiile de obligaţiuni. Zona euro se orientează către băncile private

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

09.12.2011, 18:08 659

Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit plafonul maxim al achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale la 20 mld. euro pe săptămână. În aceste condiţii, oficialii zonei euro ar putea apela la sistemul bancar privat pentru cumpărarea de obligaţiuni ale zonei euro după ce BCE a decis să sprijine băncile europene prin măsuri de stimulare a creditării, scrie agenţia Thomson Reuters.

Pentru a majora lichiditatea interbancară, BCE a anunţat introducerea unor finanţări pe termen lung, de trei ani, pentru bănci şi acceptarea unei game mai largi de garanţii în cadrul operaţiunilor monetare la reuniunea de politică monetară de joi. Totodată, BCE a redus dobânda de politică monetară la minimul record de 1%.

"Fiecare stat va putea apela la băncile sale, care vor avea suficiente lichidităţi la dispoziţie", a afirmat preşedintele francez Nicholas Sarkozy.

BCE a alocat nu mai puţin de 22 mld. euro în fiecare săptămână pentru cumpărarea de obligaţiuni, de la reactivarea programului de achiziţii în august. Surse din interiorul băncii au declarat că vor menţine plafonul de achiziţii la 20 mld. euro pe săptămână pentru moment şi nu analizează măsuri mai ample după decizia summit-ului UE de a crea o uniune fiscală.

BCE cumpără obligaţiuni de pe piaţa secundară pentru a susţine costurile de împrumut ale unor state din zona euro aflate sub presiune pe pieţele financiare din cauza îndatorării foarte ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO