Business Internaţional

BCE se pregăteşte să lanseze un nou pachet de stimulare a economiei europene din decembrie

BCE se pregăteşte să lanseze un nou pachet de...

Autor: Dorin Oancea

29.10.2020, 15:24 103

Banca Centrală Europeană a făcut aluzie, joi, la un nou pachet de stimulare a economiei care ar urma să intre în vigoare în decembrie, în timp ce cele mai mari două economii din regiune se pregătesc pentru un al doilea blocaj naţional, relatează CNBC.

Banca a decis să menţină neschimbată ratele şi politica monetară, dar a sugerat că ar putea adopta mai multe stimulente monetare în zona euro imediat după decembrie.

"Consiliul guvernatorilor va evalua cu atenţie informaţiile primite, inclusiv dinamica pandemiei, perspectivele de lansare a vaccinurilor şi evoluţia cursului de schimb", a declarat BCE într-un comunicat, joi.

Instituţia a declarat că noile proiecţii economice din decembrie „vor permite o reevaluare aprofundată” a economiei şi a riscurilor. "Pe baza acestei evaluări actualizate, Consiliul guvernatorilor îşi va recalibra instrumentele, după caz, pentru a răspunde situaţiei care se desfăşoară", a adăugat banca.

În septembrie, BCE a estimat o contracţie de 8% în PIB-ul zonei euro anul acesta, urmată de o revenire de 5% în 2021. În ceea ce priveşte inflaţia generală, a prognozat 0,3% pentru 2020, urmată de o creştere la 1% în 2021.

Instituţia, condusă de Christine Lagarde, va actualiza aceste prognoze în decembrie.

Cea mai recentă declaraţie a BCE sugerează că factorii de decizie politică îşi vor ajusta politica monetară pe baza previziunilor viitoare.

Zona euro se luptă cu o creştere rapidă a numărului de infecţii cu Covid-19, determinând unele guverne să implementeze noi restricţii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri un al doilea blocaj naţional, deşi şcolile şi fabricile vor rămâne deschise.

Germania a anunţat miercuri un „blocaj uşor”, cu restaurante, baruri şi evenimente publice închise începând cu săptămâna viitoare.

Al doilea val de infecţii ar putea da o nouă lovitură economiei zonei euro, care era de aşteptat să îşi revină în a doua jumătate a anului 2020. Datele preliminare publicate săptămâna trecută au arătat că activitatea comercială din zona euro s-a redus în octombrie, pe fondul noilor restricţii. Iar situaţia ar putea să se înrăutăţească dacă guvernele vor lua măsuri suplimentare.

O altă problemă cu care se confruntă BCE este puterea euro, care s-a apreciat cu aproape 5% faţă de dolarul SUA de la începutul anului. Banca centrală a declarat în şedinţa din septembrie că a discutat despre consolidarea monedei euro, dar a subliniat că politiccile sale nu ţintesc cursul de schimb. Un euro mai puternic este văzut ca o problemă pentru economia Europei, având în vedere dependenţa zonei euro de exporturile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO