Business Internaţional

BCE se teme că preţurile vor stagna doi ani, semn rău pentru economie, dar a asigurat că poate interveni

Mario Draghi, preşedintele BCE: Am putea trece printr-o perioadă lungă de inflaţie lentă, urmată de o accelerare graduală. Urmărim îndeaproape mersul şi suntem pregătiţi să luăm în considerare toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie

Mario Draghi, preşedintele BCE: Am putea trece printr-o perioadă lungă de inflaţie lentă, urmată de o accelerare graduală. Urmărim îndeaproape mersul şi suntem pregătiţi să luăm în considerare toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2013, 20:11 497

Banca Centrală Europeană (BCE) anticipează că inflaţia din zona euro va rămâne sub ţinta de 2% a instituţiei în următorii doi ani, ceea ce reprezintă un obstacol în calea revenirii economiilor, dar a asigurat că este pregătită să acţioneze atunci când va fi necesar, scrie Thomson Reuters. BCE a menţinut ieri, în ultima şedinţă din acest an, dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%, după reducerea surprinzătoare din noiembrie de la 0,5%.

Pieţele anticipează acţiuni noi anul viitor, iar preşedintele BCE Mario Draghi nu le-a descurajat aşteptările.

„Am putea trece printr-o perioadă lungă de inflaţie lentă, urmată de o accelerare graduală. Urmărim îndeaproape mersul şi suntem pregătiţi să luăm în considerare toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie“, a declarat Draghi. El a precizat că discuţiile de ieri din consiliul guvernator au atins subiectul aducerii dobânzilor la depozite în teritoriu negativ în încercarea de a descuraja băncile să păstreze banii şi de a le forţa să scoată mai mult credit pe piaţă.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 0,9% în noiembrie, de la 0,7% cu o lună înainte. De asemenea, rata şomajului din zona euro s-a redus uşor. Cele mai recente estimări ale BCE plasează inflaţia la doar 1,1% anul viitor şi la 1,3% în 2015, mult sub ţinta BCE de puţin sub 2%. Instituţia anticipează că economia va creşte anemic, cu 1,1% în 2014, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire faţă de prognoza anterioară, din septembrie, care plasa avansul la 1%.

Draghi a avertizat că perspectivele sunt ameninţate de pericole precum preţul mai mare al petrolului, cererea internă şi exporturile slabe şi de eşecul guvernelor din zona euro de a implementa reforme economice structurale.

Printre măsurile pe care le-ar putea lua BCE, şi chiar la începutul anului viitor, se numără noi operaţiuni de refinanţare pe termen lung prin care băncile să aibă acces la lichidităţi ieftine. În ultimii doi ani băncile au primit astfel peste 1.000 de miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO