Business Internaţional

BCE toarnă apă rece peste euforia pieţelor: zona euro este „încă fragilă“ la capitolul finanţe

BCE toarnă apă rece peste euforia pieţelor: zona euro...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2017, 00:00 308

Criza datoriilor suverane din Europa poate părea o amintire îndepărtată acum când economia zonei euro înregistrează un puternic puseu de creştere, însă Banca Centrală Europeană se teme că finanţele guvernelor din zona euro sunt în continuare fragile. Apoi, avertizează BCE, există o “exuberanţă excesivă” pe unele pieţe rezidenţiale din Europa, generată parţial de cumpărătorii străini, care s-ar putea transmite către alte pieţe.

O combinaţie de creştere economică şi euforie pe pieţe generată de alegerea lui Emmanuel Macron în Franţa a întărit încrederea sectorului de business şi a creat credinţa că, în sfârşit, continentul a lăsat ce a fost mai rău în urmă, scrie The Telegraph. 

Potrivit ultimelor date, zona euro avansează acum în cel mai alert ritm din 2011. 

Încrederea sectorului de business a atins maxime pe mai mulţi ani în Franţa şi Germania, impulsionând procesul de redresare economică a zonei euro, scrie Financial Times. 

Clemens Fuest, preşedinte al institutului german Ifo, a declarat că atmosfera din Germania este una “euphorică” după ce indicele privind încrederea sectorului de business al acestuia a atins cel mai ridicat nivel de la reunificare, în 1991. 

Creşterea economică a regiunii a depăţit-o atât pe cea a Marii Britanii, cât şi pe cea a SUA în primul trimestru al acestui an, iar şomajul se situează la cel mai scăzut nivel din aproape opt ani. 

Recent, indicele PMI pentru zona euro al IHS Markit s-a menţinut la 56,8 în această lună, la acelaşi nivel cu maximul pe şase ani din aprilie. IHS a semnalat de asemenea o creştere a angajărilor, un indice separat semnalând faptul că crearea de locuri de muncă a atins unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu. 

BCE avertizează însă în ultimul său raport privind stabilitatea financiară că există motive de prudenţă. 

Unul este legat de semnele de întrebare privitoare la sustenabilitatea aşteptatei accelerări a economiei americane. Un altul priveşte posibila volatilitate a pieţelor de obligaţiuni la nivel mondial, care ar afecta stabilitatea financiară. 

În plus, nu toate guvernele ţărilor membre ale zonei euro şi-au adus complet datoriile sub control. Acest lucru înseamnă că sectoarele public şi privat ar putea fi vulnerabile dacă creşterea va dezamăgi.

Guvernele ar trebui să-şi reînnoiască angajamentul de a-şi controla finanţele şi a-şi reforma economiile dacă vor să evite un nou haos financiar, avertizează BCE. 

O creştere a dobânzilor la nivel mondial ar pune presiune pe cele mai îndatorate guveerne, iar BCE a dat drept exemplu Italia şi Portugalia ca ţări unde dobânzile ar putea devansa creşterea PIB. 

În acelaşi timp, deşi criza din sectorul bancar s-a temperat, acesta nu şi-a recăpătat în întregime sănătatea. “Dobânzile rămân  scăzute, şi continuă să afecteze abilitatea băncilor de a genera profituri sustenabile. În plus, în unele regiuni, perspectivele de profit ale băncilor sunt sunt presiune din cauza volumului mare de NPL-uri”, avertizează BCE. 

“O serie de probleme structurale afectează de asemenea aceste perspective, incluzând supracapacitatea de pe unele pieţe bancare”. 

În cadrul aceluiaşi raport, BCE avertizează că ar putea exista o “exuberanţă excesivă” pe unele pieţe rezidenţiale din Europa, generată parţial de cumpărătorii străini, care s-ar putea transmite către alte pieţe, scrie Bloomberg. 

Din 2010, preţurile locuinţelor din capitalele europene au crescut cu mult peste mediile naţionale. BCE citează Berlinul, Parisul, Viena şi Amsterdamul ca oraşe cu performanţe deosebite. 

“Creşterea puternică a preţurilor locuinţelor din anumite regiuni poate ameninţa în principiu stabilitatea instituţiilor financiare cu expuneri pe segmentul ipotecarelor în regiunile respective”, avertizează BCE. 

Nivelurile ridicate ale îndatorării gospodăriilor şi expunerile mari la imobiliare ale băncilor din ţări ca Finlanda şi Olanda ar putea “amplifica” şocurile, potrivit BCE. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO