Business Internaţional

BCE va injecta şi mai mulţi bani în piaţă pentru a nu lăsa Europa să-şi piardă şi puţinul suflu de creştere pe care îl are

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

26.10.2015, 00:07 1100

Dacă economia bătrânului continent nu arată semne clare de revenire, BCE va lua noi măsuri, a anunţat italianul Mario Draghi, preşedintele instituţiei.

Potrivit acestuia, banca centrală este pregătită să ajusteze „dimensiunea, alcătuirea şi durata“ programului său de relaxare cantitativă, scrie Financial Times.

În acest moment, banca achiziţio­nează, în mare parte, titluri guverna­mentale în valoare de 60 mld. euro pe lună şi a anunţat că va menţine acest ritm cel puţin până în septembrie 2016.

După boardul BCE care a avut loc la finalul săptămânii trecute în Malta, Draghi a anunţat că pe 3 decembrie se va lua în discuţie situaţia Europei prin prisma celor mai proaspete date macro­economice şi în funcţie de acestea vor fi adoptate noi măsuri, care ar putea include chiar o nouă reducere a dobânzii de referinţă, până la achiziţia de instrumente financiare emise de companii private, pentru a injecta bani în piaţă. „Suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi nevoie… şi suntem deschişi pentru întreg meniul politicii monetare“, a declarat preşedintele BCE. „Consiliul guvernator a însăr­cinat comitetul să examineze plusurile şi minusurile unor diverse măsuri. Atitudinea nu este una de expectativă, ci una de acţiune şi evaluare“, a adăugat Mario Draghi.

Preşedintele BCE a declarat că este ferm convins că programul de achiziţii de active al BCE a contribuit la re­dresarea economică a regiunii, dezghe-ţând pieţele de credit şi susţinând cheltuielile gospodăriilor şi compa­niilor.

Ameninţările la adresa zonei euro vin acum însă în mare parte din afara graniţelor sale, iar preşedintele BCE a admis faptul că o încetinire a pieţelor emergente, în special în China, a în­răutăţit şi mai mult perspectiva deja îngrijorătoare legată de inflaţie.

„Având în vedere fragilitatea eco­nomiei şi aşteptările privitoare la in­flaţie, o atitudine de expectativă ar reprezenta o strategie mult mai riscantă decât a greşi prin a face prea mult“, remarcă Richard Barwell, economist al BNP Paribas Investment Partners.

Declaraţiile lui Draghi au dus la scăderea rapidă a euro faţă de dolar cu peste 1%, iar pieţele de acţiuni au crescut, investitorii plasându-şi banii în active financiare cu grad mai ridicat de risc şi care ar putea aduce un câştig mai mare decât investiţia în bonduri guvernamentale.

Pentru a-şi ţine banii la BCE, băncile comerciale trebuie să plătească 0,2%, adică sunt penalizate. Dacă vor să ia bani cu împrumut, acestea trebuie să plătească o dobândă de 0,05%.

În ciuda celei mai mari injecţii de bani din istoria Europei, economia îşi revine greu, creşterile sunt extrem de modeste. În loc să crediteze economia reală, băncile comerciale preferă să-şi ţină banii în instrumente financiare sau la BCE pentru a se încadra în limitele de solvabilitate şi siguranţă.

Statele europene, destul de îndatorate, nu fac investiţii, deci nu absorb banii disponibili din piaţă. Investiţiile private sunt extrem de modeste deoarece firmele nu vor să rişte şi preferă să-şi conserve cash-ul şi cotele de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO