Business Internaţional

BCE vrea ca Bruxellesul să poată obliga gunernele din zona euro să implementeze reformele economice

Mario Draghi, Preşedintele Băncii Central Europene. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, Preşedintele Băncii Central Europene. AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

11.07.2014, 00:02 389

Preşedintele Băncii Central Europene (BCE) Mario Draghi consideră că CE ar trebui să primească puteri noi astfel încât să poată obliga guvernele statelor din zona euro să-şi respecte promisiunile privind implementarea reformelor economice.

“Există motive pentru o anumită formă de guvernare comună asupra reformelor structurale deoarece rezultatul acestor reforme, un nivel în permanenţă ridicat al productivitate şi competitivităţii, nu este doar în interesul unei singure ţări, ci în interesul întregii Uniunii”, a spus Draghi, citat de Bloomberg.

Italianul a afirmat de mai multe ori că politica monetară ultrarelaxată a BCE nu este suficientă pentru a energiza recuperarea, fragilă, a zonei euro în cazul în care guvernele dau înapoi. Miniştrii de finanţe din UE, reuniţi săptămâna aceasta la Bruxelles, s-au arătat dispuşi să ofere politicienilor o marjă de manevră în plus cât timp aceştia iau măsuri pentru a-şi reforma economiile. Însă premierul italian Matteo Renzi a respins măsurile de austeritate.

“Aş vedea beneficii în iniţierea unui nou proces de convergenţă în interiorul zonei euro, unul care să asigure că toate ţările sunt cu adevărat într-o poziţie din care pot beneficia de calitatea de membru”, a spus Draghi.

Benoit Coeure, membru în consiliul executiv al BCE, a spus că procesul de convergenţă ar putea fi complementat printr-o serie de acţiuni, cum ar fi eforturile europene pentru creşterea investiţiilor prin canalizarea economiilor private. El a adăugat că procesul ar putea culmina cu transferul responsabilităţilor bugetare la nivel european.

“Dar permiteţi-mi să adaug o notă importantă de precauţie”, a spus Coeure. “Acest lucru poate avea loc doar atunci când încrederea a fost restabilită între ţări şi în interiorul acestora, adică după ce creşterea economică a fost reluată, şomajul şi inegalitatăţile au dat înapoi, iar economiile s-au apropiat îndeajuns. Vorbim despre un nou contract social între ţările europene ”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO