Business Internaţional

BCE vs. Citigroup: Ce a fost mai greu din criză a trecut - Ba nu!

BCE vs. Citigroup: Ce a fost mai greu din criză a trecut - Ba nu!

Şeful Băncii Centrale Europene Mario Draghi este printre puţinele personaje de pe scena europeană care luptă activ, prin intermediul instituţiie pe care o conduce, pentru evitarea unei noi crize financiare.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.03.2012, 00:04 823

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi alimentează valul de optimism care începe să acopere zona euro asigurând că greul crizei datoriilor a fost depăşit, iar băncile europene primesc vot de încredere din partea fondurilor de investiţii americane, care-şi majorează deţinerile de datorii emise de acestea. Însă economistul-şef al băncii americane Citigroup, Willem Buiter, a avertizat că problemele Europei n-au fost decât întârziate, iar răul urmează să vină, scrie presa internaţională.

"Ce a fost mai greu a trecut, dar au rămas încă riscuri. Situaţia s-a stabilizat. Indicatorii importanţi pentru zona euro, precum inflaţia, contul curent şi, mai presus de toate, deficitele bugetare, sunt mai buni decât, de exemplu, în SUA", a afirmat Draghi pentru publicaţia ger­mană Bild. Oficialul a subliniat că încrederea investitorilor a revenit, iar acum "mingea este la guverne".

Afirmaţiile lui Draghi rezonează cu cele ale şefei FMI, Christine Lagarde, care a asigurat şi ea că au devenit vizibile semne de stabilizare în zona euro şi SUA, iar economia mon­dială nu mai este "pe marginea prăpastiei". Însă economistul-şef al Citigroup a avertizat că, în pofida armelor grele scoase de zona euro în lupta cu criza datoriilor, precum restructurarea cu succes a datoriilor Greciei şi injecţiile masive de capital efectuate de BCE pe piaţa interbancară, problemele Europei n-au fost decât întârziate.

"N-am făcut decât o pauză ca să respirăm. Lichidităţile BCE nu au rezolvat problema, iar pentru Europa greul abia urmează să vină", a declarat el, citat de postul american de televiziune CNBC. Buiter anticipează o altă intervenţie la scară largă a BCE spre sfârşitul anului sau începutul lui 2013. Banca centrală a zonei euro a injectat aproape 1.000 miliarde euro în sistemul bancar la o dobândă foarte mică, în două runde, în decembrie şi februarie pentru a preveni o nouă criză de creditare.

Buiter crede, de asemenea, că va urma o nouă restructurare a datoriei Greciei şi una pentru cea a Portugaliei, Irlanda este în pericol, iar finanţele publice ale Spaniei s-au deteriorat spectaculos în ultimele luni. El a adăugat că BCE a fost "compromisă" de expunerea ridicată la datoria suverană. Afirmaţiile lui sunt în ton cu acelea ale administratorilor de active de la PIMCO, cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni.

Guvernatorul băncii centrale austriece, Ewald Nowotny, care este totodată membru în consiliul BCE, a subliniat recent că Portugalia, stat care primeşte asistenţă financiară de le UE şi FMI, este într-o formă mult mai bună decât Grecia, iar "profeţiile" PIMCO sunt "extrem de problematice", administratorii de active urmărindu-şi propriul interes.

Fondurile americane de investiţii deţineau la sfârşitul lunii martie cu 21% mai multe datorii de la băncile din zona euro decât în luna anterioară, cel mai mare avans de după cel puţin 2009, potrivit datelor Fitch, semn că acestea cred că cele mai grele probleme ale uniunii monetare au fost depăşite, notează The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO