Business Internaţional

Beijingul a cedat: China relaxează şi mai mult restricţiile Covid după protestele de amploare

Beijingul a cedat: China relaxează şi mai mult...

Autor: Andreea Tobias

02.12.2022, 11:14 77

Oraşele din China au continuat vineri să elimine restricţiile Covid, relaxând regulile de testare şi carantină în urma protestelor masive. 

Furia şi frustrarea faţă de răspunsul dur al Chinei la pandemie s-au revărsat pe străzi la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unor demonstraţii de amploare care nu au mai avut loc de zeci de ani.

Mai multe oraşe au început să relaxeze restricţiile, cum ar fi renunţarea la cerinţele zilnice de testare în masă. În acelaşi timp, autorităţile continuă să încerce să limiteze protestele prin măsuri de securitate sporită pe străzi, cenzura online este în plină forţă, iar supravegherea populaţiei este intensificată, relatează AFP.

Începând de vineri, în metropola Chengdu nu mai este nevoie de un rezultat negativ la testul COVID pentru a intra în locuri publice sau pentru a călători cu metroul, ci doar de un cod verde de sănătate care să confirme că persoana respectivă nu a călătorit într-o zonă "cu risc ridicat".

La Beijing, autorităţile sanitare au cerut joi spitalelor să nu refuze tratamentul persoanelor care nu au un test PCR negativ efectuat în termen de 48 de ore.

Multe alte oraşe cu focare permit acum redeschiderea restaurantelor, a centrelor comerciale şi chiar a şcolilor, într-o abatere clară de la regulile anterioare de izolare dură.

În nord-vestul oraşului Urumqi, unde un incendiu care a ucis zece persoane a fost scânteia pentru protestele împotriva izolării, autorităţile au anunţat vineri că supermarketurile, hotelurile, restaurantele şi staţiunile de schi vor fi deschise treptat.

Oraşul cu peste patru milioane de locuitori a îndurat una dintre cele mai lungi lockdown-uri din China, unele zone fiind închise la începutul lunii august.

O analiză a ziarului de stat People's Daily de vineri a citat o serie de experţi în sănătate care susţin măsurile autorităţilor locale de a lăsa ca oamenii infectaţi să rămână în carantină la domiciliu. Schimbarea ar fi o abatere marcantă de la regulile actuale, care impun ca aceştia să fie ţinuţi în unităţi guvernamentale.

Centrul de producţie din sudul ţării, Dongguan, a declarat joi că celor care îndeplinesc "condiţii specifice" ar trebui să li se permită să stea în carantină la domiciliu. Nu a specificat care ar fi aceste condiţii.

Shenzhen, centrul tehnologic din sudul ţării, a implementat miercuri o politică similară.

Miercuri, la Comisia Naţională de Sănătate, vicepremierul Sun Chunlan a declarat că varianta Omicron „slăbeşte” şi că ratele de vaccinare se îmbunătăţesc, potrivit agenţiei de ştiri de stat Xinhua.

O figură centrală din spatele răspunsului la pandemie al Beijingului, Sun a declarat că această "nouă situaţie" necesită "noi sarcini".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO