Business Internaţional

Beijingul preia controlul asupra unui atol din Marea Chinei de Sud revendicat de Filipine

Beijingul preia controlul asupra unui atol din Marea...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

02.04.2016, 09:10 425

Potrivit ziarului Philippine Star, nave chineze gri şi albe au fost staţionate încă de luna trecută în apropierea Atolului Jackson, numit de către filipinezi Atolul Quirino.

Aceste nave au obligat ambarcaţiuni filipineze de pescuit să plece dintr-o zonă în care pescuiau de obicei, potrivit ziarului.

"Verificăm acest lucru", a declarat Charles Jose, un purtător de cuvânt al Ministerului filipinez de Externe.

Atolul se află între Insula Lawak, ocupată de Filipine, şi Reciful Mischief, ocupat de China, care îl numeşte Meiji, ambele din cadrul arhipelagului Spartleys, în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică aproape în întregime, în pofida obiecţiilor mai multor ţări din regiune.

Manila a contestat revendicările teritoriale ale Beijingului la un tribunal de arbitraj ONU, însă China a refuzat să participe la proceduri.

În afară de China şi Filipine, sultanatul Brunei, Malaysia, Taiwanul şi Vietnamul sunt, de asemenea, implicate în multiple revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud, un important culoar maritim comercial în al cărei subsol marin ar exista importante resurse minerale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO