Business Internaţional

Belarus, instrument de forţă în negocierile pentru gazele şi suveranitatea din Mediterana

Belarus, instrument de forţă în negocierile pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2020, 00:04 499

Cipru a condiţionat aprobarea sancţiunilor UE asupra Belarusului de crearea unei noi liste negre pentru Turcia, stat cu care este în conflict pentru resurse de gaze naturale şi teritorii din Marea Mediterană, au declarat surse UE.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a convenit împreună cu ceilalţi 26 de lideri ai UE la un summit din august să impună interdicţii de viză şi îngheţarea activelor oficialilor bieloruşi responsabili cu violenţele contra demonstranţilor prodemocraţie şi de fraude electorale, scrie EUobserver. Însă, în ultimele zile, diplomaţii ciprioţi de la Bruxelles au declanşat ceea ce este cunoscut ca „rezervă de examinare“ „ adică un veto temporar - pe motiv că trebuie să efectueze verificări tehnice înainte de a merge mai departe. Majoritatea statelor membre nu au aflat ce îşi doreşte cu adevărat Anastasiades. Însă unor guverne le-a fost dat un nou set de nume turceşti pe care liderul cipriot doreşte să le adauge la o listă neagră deja existentă a UE cu oficiali de la Ankara implicaţi în conflictul declanşat de insistenţele turcilor de a fora după petrol şi gaze în ape considerate de ciprioţi ca fiind ale lor. „Ciprioţii au spus că verifică detalii despre Belarus, dar nu verifică cu adevărat nimic“, a declarat o sursă UE pentru EUobserver.

„Vor doar ca restul UE să fie de acord cu noua lor listă pentru Turcia“, a adăugat sursa. „Încearcă să lege cele două probleme, sancţiunile pentru Belarus şi cele pentru Turcia, în acelaşi pachet“, a declarat o altă sursă UE. Un compromis este aşteptat săptămâna aceasta. Însă o a treia sursă din UE a declarat că Anastasiades este „puţin probabil“ să obţină ceea ce îşi doreşte. Unul dintre motive este că „în acest stadiu dezamorsarea tensiunilor din estul Mediteranei are o importanţă mai mare“, a spus sursa. Un alt motiv este că unele capitale ale UE simt simpatie pentru poziţia Turciei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO