Business Internaţional

Belarusul vrea sa evite colapsul cu bani de la FMI

23.10.2008, 15:35 14

Belarus a cerut ajutorul Fondului Monetar International, alaturandu-se celorlalte state - Islanda, Pakistan, Ungaria si Ucraina - care au apelat la asistenta din partea FMI pentru a traversa in siguranta criza financiara mondiala, scrie Bloomberg.

"Criza financiara internationala a afectat negativ economia Belarusului si accesul tarii la finantarea externa", a declarat miercuri la Washington directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn.
Lipsa lichiditatilor se face simtita in unele economii emergente in urma crizei creditelor care afecteaza comertul, facand extrem de dificila plata datoriilor externe.
Economia Islandei s-a prabusit in ultima luna, dupa ce sistemul bancar extrem de slabit al tarii a facut ca piata schimburilor valutare sa se blocheze, fapt care a ingreunat mult plata importurilor.
"Perioada actuala este plina de provocari pentru pietele emergente", a afirmat Joseph Tan, directorul economic al Credit Suisse Private Banking din Singapore. Statele care au cerut ajutorul FMI "au rezerve extrem de reduse de valuta care nu sunt suficiente pentru a le permite sa traverseze cu bine intregul proces", a mai spus el.
In acest moment Belarus detine rezerve de moneda straina in valoare de 4,19 miliarde de dolari (3,26 miliarde de euro), in timp ce valuta detinuta de Islanda insumeaza aproximativ 3,64 miliarde de dolari (2,83 miliarde de euro), potrivit datelor FMI.
Negocierile vor incepe in "urmatoarele cateva zile", insa nu s-a stabilit deocamdata la ce nivel va ajunge finantarea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO