Business Internaţional

Belgia loveşte în fondurile-vultur, care atacă statele în default sau cu grave probleme financiare

Belgia loveşte în fondurile-vultur, care atacă statele...
10.06.2015, 18:26 1131

Belgia lucrează la o lege care să le interzică investitorilor „vultur” să stoarcă până la ultimul ban de la statele care îşi revin de pe urma unui default. Acest fonduri cumpără la preţ extrem de redus obligaţiuni emise de state cu probleme financiare, aflate adesea în încapacitate de plată, pentru ca apoi, când guvernele îşi revin financiar, să ceară în diferite instanţe de judecată onorarea în întregime a obligaţiei de plată prevăzute de titluri sau să urmărească activele din străinătate ale ţărilor respective.  

În tabăra adversă, managerii de fonduri spun că limitarea sumelor pe care ei o pot cere guvernelor ar putea destabiliza piaţa obligaţiunilor.

Marea Britanie a adoptat o lege asemănătoare cu proiectul belfian în urmă cu cinci ani, care interzice creditorilor să dea în judecată în instanţele din Regat guvernele străine care refuză să plătească datoriile la întreaga valoare.

Politicienii belgieni vor ca prin adoptarea propunerii legislative să împiedice fondurile să urmărească în Belgia active care aparţin unor naţiuni îndatorate, scrie The Wall Street Journal.

Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al fondului NML Capital, subsidiară a Elliott Management, care a cerut băncilor din Belgia în urmă cu câteva săptămâni să îngheţe 52.000 euro din conturi deţinute de argentinieni. Default-ul din 2001 al Argentinei a fost, de altfel, invocat de oficialii belgieni pentru a motiva limitarea sumei pe care deţinătorii de obligaţiuni suverane o pot cere la suma pe care fondul respectiv a împrumutat-o statului în cauză.

Guvernul argentinian a propus în 2005 restructurarea plăţii datoriilor astfel încât creditorii privaţi să primească 27 cenţi pentru un dolar. Până în 2011, 93% dintre creditori au acceptat planul Argentinei, însă unii investitori, precum NML Capital, au dat în judecată guvernul sud-american pentru a-şi recupera banii la valoarea integrală a obligaţiunilor.

NML Capital a cerut în 2012 şi autorităţilor din Ghana să pună poprire pe o navă a Argentinei, încercând să pună presiune pe guvernul sud-american să plătească fondului 2,5 miliarde dolari.

Managerii de fonduri avertizează asupra riscurilor pe care le persupune o astfel de lege. Dacă guvernelor li se oferă libertatea de a încălca termenii împrumuturilor dacă intră în incapacitate de plată, atunci numărul default-urilor suverane va creşte, iar investitorii nu vor mai fi dispuşi să cumpere obligaţiuni emise de economiile în curs de dezvoltare decât la dobânzi foarte ridicate, pentru a compensa pierderile rezultate dintr-un eventual default.

Legea propusă de politicienii din Belgia urmează să fie votată în parlament, iar cel mai probabil, proiectul va fi aprobat. Parlamentarii urmează de obicei indicaţiile comisiei de finanţe, care a aprobat deja propunerea legislativă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO