Business Internaţional

Belgianul Peter Praet, numit economist-şef al BCE. Germania pierde pentru prima dată postul din conducerea BCE

Belgianul Peter Praet, numit economist-şef al BCE. Germania pierde pentru prima dată postul din conducerea BCE

Autor: Marius Oncu

03.01.2012, 18:57 343

Banca Centrală Europeană (BCE) l-a numit marţi pe belgianul Peter Praet în funcţia de economist şef al instituţiei, iar decizia prin care Germania pierde pentru prima dată importantul post din conducerea BCE reprezintă un compromis cu Franţa, potrivit Reuters.

Praet, membru în consiliul director al BCE de anul trecut, îl înlocuieşte pe germanul Juergen Stark în postul de economist, funcţie cheie în definirea politicilor monetare ale băncii europene. Consiliul Director este format din şase membri, inclusiv preşedintele BCE, Mario Draghi.

Decizia de a-l numi pe Praet, 62, născut în Germania, economist şef indică un compromis, potrivit Reuters.

Germanul Joerg Asmussen şi francezul Benoit Coeure, care au devenit membri ai Consiliului Director din ianuarie, erau consideraţi favoriţi în cursa pentru acest post.

Funcţia de economist şef a fost deţinută până în prezent doar de Germania, prin Stark şi predecesorul acestuia, Otmar Issing. Asmussen nu are însă o experienţă la fel de consistentă în domeniul economic în comparaţie cu Praet sau Coeure.

Rolul de economist îi va permite lui Praet să propună ce decizie ar trebui să ia BCE în privinţa dobânzii de politică monetară la şedinţele periodice. Propunerile economistului şef formează baza discuţiilor pentru cei 23 de membri ai consiliului guvernatorilor.

Asmussen se va ocupa de relaţiile internaţionale în Consiliul Director al BCE, iar Coeure va prelua portofoliul operaţiunilor monetare, care include şi supravegherea controversatului program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale derulat de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO