Business Internaţional

Belgienii au scos din buzunare de bunăvoie aproape 6 mld. euro pentru a ajuta guvernul

Belgienii au scos din buzunare de bunăvoie aproape 6 mld. euro pentru a ajuta guvernul

Autor: Bogdan Cojocaru

10.01.2012, 00:03 779

Belgia a îngheţat cheltuieli de 1,3 miliarde de euro aferente acestui an după ce Uniunea Europenă a avertizat că problemele economice, mai mari decât s-a anticipat, vor împinge deficitul bugetar peste ţinta guvernului pentru 2012 scrie Bloomberg.

"Este o suspendare pur administrativă, care să ne ofere timp să verificăm bugetul", a declarat Olivier Chaste, ministrul belgian al bugetului. Acesta a apărat modul în care executivul a planificat bugetul pentru acest an, afirmând că deficitul urmează să scadă la 2,8%, conform programului.

Belgia este considerată un caz-test pentru noile reguli care permit UE să intervină în politicile naţionale de taxe şi cheltuieli. Belgia, stat cu unul dintre cele mai ridicate grade de îndatorare din UE, face eforturi să stopeze creşterea puternică a costurilor de finanţare în contextul temerilor investitorilor privind criza din zona euro. Pentru că nu este văzută cu ochi buni de pieţe, ţara a găsit o nouă sursă de finaţare, respectiv propriii cetăţeni. Pe parcursul a zece zile încheiate săptămâna trecută, belgienii au achiziţionat obligaţiuni de 5,7 miliarde de euro dintr-o emisiune specială destinată investitorilor individuali. Teorectic, fiecare locuitor a împrumutat statul cu 520 de euro, potrivit Financial Times.

Emisiunea, deşi a avut un succes mai mare decât s-a anticipat, nu reduce semnificativ gradul de îndatorare al Belgiei, stat a cărui datorie echivalează cu 356 miliarde de euro, PIB-ul unui întreg an.

Dobânda oferită de stat pentru obligaţiuni, de 4% pe cinci ani, este mai mare decât cea cu care băncile atrag depozite de la populaţie. Printre factorii care au dus la succesul emisiunii, autorităţile citează economiile mari ale familiilor belgiene.

Perspectivele economice ale Belgiei variază de la "creştere anemică" la o contracţie de 0,5% în prima jumătate a anului, a declarat şeful băncii centrale a Belgiei, Luc Coene.

"Este important să adoptăm măsuri pentru a asigura pieţele şi pentru a ne reduce îndatorarea", a spus Coene într-un interviu acordat cotidianului La Libre Belgique şi postului de radio RTBF. Format după 18 luni de disensiuni politice, care au condus chiar la speculaţii că Belgia se va destrăma, guvernul condus de premierul Elio Di Rupo se află acum în faţa unui test neprevăzut de management economic şi fidelitate faţă de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO