Business Internaţional

Bere, legume şi pâine: criza energiei se extinde în Europa dincolo de utilităţi şi industrii mari consumatoare de energie

Bere, legume şi pâine: criza energiei se extinde în...

Autor: Catalina Apostoiu

13.09.2022, 22:05 226

Producătorul belgian al berii Delirium Tremens se confruntă cu un risc real de a-şi opri producţia pentru prima dată în mai mult de un secol în condiţiile în care criza energiei din Europa creează efecte neaşteptate la nivelul întregii regiuni, scrie Bloomberg.

De la roşiile nemţeşti la pâinea suedeză, presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaze începe să afecteze sectoare dincolo de cel al com­panii­lor de utilităţi şi industriilor cu un consum ridicat de energie. Impactul asupra livrărilor de alimente şi bău­turi se va intensifica probabil odată ce temperaturile vor scădea, iar gos­podăriile vor avea nevoie de încăl­zire, obligând companiile şi consu­ma­torii să ia decizii dificile.

Producătorul de bere Huyghe, din satul belgian Melle, se gândeşte să-şi închidă producţia după ce pre­ţurile dioxidului de carbon lichid au crescut de 13 ori.

Huyghe nu este singurul produ­că­tor de bere în această situaţie. Carlsberg a anunţat că ar putea fi nevoit să-şi reducă semnificativ producţia în Polonia din cauza unui deficit de CO2. Şi alţi producători belgieni de bere suferă, iar temerile privind o posibilă extindere a crizei sunt în creştere.

Pentru Wittenberg Gemuese GmbH, perturbarea producţiei de amoniat provocată de criza gazelor a însemnat de asemenea o pierdere de căldură şi apă fierbinte necesare pentru operarea serelor sale. Produ­că­torul german de roşii, căpşune şi ardei este afectat de decizia celui mai mare producător de amoniu al Germaniei, SKW Piesteritz, de a-şi opri producţia.

Culturile care necesită încălzire intensivă, cum ar fi castraveţii, roşiile şi salata, sunt afectate în cel mai direct mod, notează Financial Times. Însă criza energiei afectează lanţul de aprovizionare cu alimente al Europei la scară mai extinsă, cu brutăriile, producătorii de lactate, cei de sfeclă de zahăr şi măsline, întâmpinând de asemenea probleme în a-şi plăti facturile.

În Olanda, care reprezintă aproape o cincime din exporturile de roşii la nivel mondial, multe sere se închid. La fel se întâmplă şi în Suedia şi Danemarca.

În Italia, aproximativ o treime din fermieri operează în pierdere.

În Suedia, Pagen, una dintre cele mai mari brutării ale ţării, s-a alăturat altor producători de alimente pentru a avertiza cu privire la riscurile create la nivelul aprovizionării cu alimente de criza energetică, scrie Bloomberg.

Din Belgia, premierul Alexander De Croo a avertizat că economia Europei riscă o „oprire totală“ de pe urma unui efect de domino provocat de criza energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO